ipv6 w Debianie, jak sprawdzi
No to się mylisz, w Windows każdy program jest transparentny, program nie wie czy korzysta z ipv6 czy ipv4 i dla żadnego programu nie ma to znaczenia. Jeśli tylko system obsługuje ipv6, to program też obsługuje.
Wątek jest m.in. i o tym - czy potwierdzacie że w Linuksie nie jest tak jak pod Windows i każdy program trzeba dostosowywać? Pytam bo nie wiem, ale z tego co zaobserwowałem to właśnie tak to wygląda niestety.
Wątek jest m.in. i o tym - czy potwierdzacie że w Linuksie nie jest tak jak pod Windows i każdy program trzeba dostosowywać? Pytam bo nie wiem, ale z tego co zaobserwowałem to właśnie tak to wygląda niestety.
No to przeciez piszę że mam włączone. ping6 działa, firefox działa jeśli podać mu ipv6 w nawiasach kwadratowych, ssh -6 działa. Pytam o to czy programy mogą działać z ipv6 tak samo te pod Windows - nieważne czy podajesz im ipv4 czy ipv6, żaden program tego nie odróżnia. W Linuksie mam ping6 zamiast ping, ssh tez wymaga specjalnego parametru dla ipv6 itd. A programy których nie przystosowano do ipv6, z ipv6 działac nie chcą
To można tak zrobić czy nie można? Jeśli wszystkie programy będą musiały zosstać przepisane do obsługi ipv6 to tak jakby linuks w ogóle ipv6 nie obsługiwał, bo jak na razie obsługa jest jedynie w 5 programach, reszta ipv6 użyć nie potrafi.
To można tak zrobić czy nie można? Jeśli wszystkie programy będą musiały zosstać przepisane do obsługi ipv6 to tak jakby linuks w ogóle ipv6 nie obsługiwał, bo jak na razie obsługa jest jedynie w 5 programach, reszta ipv6 użyć nie potrafi.
Widzę że programy różnie się zachowują, ale tylko pod Linuksami. Pod Windowsami nie.
To by znaczyło, że twórcę tego programu należałoby powiesić za jaja, a nie ma to nic wspólnego ani z ipv4 ani z ipv6. Poza tym, nie pytam tylko ciebie. Jesli w tym temacie więcej nic nie wiesz to łaskawie nie odzywaj się po prostu i daj wypowiedzieć się innym.A jak program będzie mieć zaimplementowane okienko z polem na wpisanie dokładnie 15 znaków to co? Będzie kompatybilny z IPv6?
Trudno kogoś wieszać jeśli pisze program w dobie gdy np. ipv6 nie jest używane jako główny protokół. Podejrzewam, że wystarczy bibliotekę jakąś napisać, której większość aplikacji używa i będzie po kłopocie.
Poza tym jesteś trochę bezczelny w tej chwili gdyż przychodzisz z pytaniem, a później komuś każesz się nie odzywać.
Skoro tak się zachowujesz to może warto poczytać dokumentację aplikacji czy i jak obsługuje ipv6.
Poza tym jesteś trochę bezczelny w tej chwili gdyż przychodzisz z pytaniem, a później komuś każesz się nie odzywać.
Skoro tak się zachowujesz to może warto poczytać dokumentację aplikacji czy i jak obsługuje ipv6.
No przecież tłumaczę. Programista pisząc aplikację nie musi wnikać w to czy będzie ona używała protokołu ipv4 czy ipv6. Obsługą całego stosu sieciowego zajmuje się system operacyjny, programista nie musi sobie zawracać głowy takimi detalami jak to czy połączenie będzie za pomocą ipv4, ipv6 czy może użytkownik poda nazwę domeny. Ale zaznaczyłem tez wielokrotnie, że to co w tej chwili piszę, dotyczy systemu Windows. Pytając czy w Linuksach sytuacja wygląda analogicznie czy nie, otrzymuję odpowiedź typu "To weź sobie ustaw w systemie domyslną obsługę ipv6 i wszystko będzie działać" (cokolwiek to niby znaczy) - i pytając co autor ma na myśli, otrzymuję jakieś osobiste wycieczki pod moim adresem, nie dziw się że tak reaguję. Oddzielmy chęć pomocy, od próby pokazania na siłę że ktoś jest mądrzejszy niż w rzeczywistości - to pierwsze zawsze doceniam, to drugie zwalczam.
Przykład z ograniczeniem długości pola edycyjnego był bardzo, bardzo głupi bo nie tak się weryfikuje poprawność adresów ip i prawdą jest że jeśli ktoś by to zrealizował w ten sposób to nie powinien nazywać siebie programistą.
Przykład z ograniczeniem długości pola edycyjnego był bardzo, bardzo głupi bo nie tak się weryfikuje poprawność adresów ip i prawdą jest że jeśli ktoś by to zrealizował w ten sposób to nie powinien nazywać siebie programistą.
Jak sam zauważyłeś system operacyjny odpowiada za protokół ip, natomiast jak także zauważyłeś Linux to nie Windows.
Zadajesz tutaj pytania ktoś ci pomaga podając odpowiednie komendy, to czy twoja aplikacja (mógłbyś też podać co to za program) będzie to obsługiwać myślę, że najlepiej jest sprawdzić samemu. Zainstaluj i zobaczysz.
Jak sam zauważyłeś ipv6 dalej nie jest popularne gdyż ipv4 ma się bardzo dobrze. Wszystko jest pisane pod ipv4, wtedy gdy świat przejdzie oficjalnie na ipv6 prawdopodobnie ping będzie działać zamiast ping6.
Podsumowując, programista ma napisać tak program by było dobrze, a to czy system to obsłuży to inna bajka. Twoim zadaniem jest przeczytać dokumentację i dowiedzieć się czy aplikacja, którą wybierasz będzie działać, najlepiej sprawdzić i dopiero przyjść na forum. Nie chcę cię obrażać po prostu takie są fakty. Nikt tu ci nie powie czy zadziała czy nie. Ja uważam, że powinno ale jak nie sprawdzałeś to się nie dowiesz.
http://www.deepspace6.net/docs/ipv6_sta ... _apps.html
tu masz odnośnik do aplikacji wspieranych, poszukaj tam swojej.
Zadajesz tutaj pytania ktoś ci pomaga podając odpowiednie komendy, to czy twoja aplikacja (mógłbyś też podać co to za program) będzie to obsługiwać myślę, że najlepiej jest sprawdzić samemu. Zainstaluj i zobaczysz.
Jak sam zauważyłeś ipv6 dalej nie jest popularne gdyż ipv4 ma się bardzo dobrze. Wszystko jest pisane pod ipv4, wtedy gdy świat przejdzie oficjalnie na ipv6 prawdopodobnie ping będzie działać zamiast ping6.
Podsumowując, programista ma napisać tak program by było dobrze, a to czy system to obsłuży to inna bajka. Twoim zadaniem jest przeczytać dokumentację i dowiedzieć się czy aplikacja, którą wybierasz będzie działać, najlepiej sprawdzić i dopiero przyjść na forum. Nie chcę cię obrażać po prostu takie są fakty. Nikt tu ci nie powie czy zadziała czy nie. Ja uważam, że powinno ale jak nie sprawdzałeś to się nie dowiesz.
http://www.deepspace6.net/docs/ipv6_sta ... _apps.html
tu masz odnośnik do aplikacji wspieranych, poszukaj tam swojej.