K

Pomoc dotycząca instalacji systemu
duo666

Post autor: duo666 »

Co do linuxów i laptopów polecam tą stronke. Chyba nie ma tam Acer Aspire 3100 ale może znajdziesz jakiegoś o zbliżonej konfiguracji
http://www.linux-laptop.net/
k0nficjusz

Post autor: k0nficjusz »

duo666, Fajna stronka :) ale jak ja coś kupię to zawsze są problemy:P
No i mojego lapka nie ma na liście :)
Awatar użytkownika
parrotlarch
Beginner

Post autor: parrotlarch »

Ja używałem trochę Etcha (około 3 tygodni) i zrobiłem upgrade do Lenny'ego. Przez jakiś czas miałem na dwóch różnych dyskach Etcha i Lenny'ego i nie widzę większej różnicy. Oba są solidne jak skała. Przyznam, że raczej nie potrzebuję szczególnie nowego softu i pewnie ten dla Etcha wystarczyłby mi w zupełności. Jednak mając Lenny'ego ma się drogę otwartą, gdy potrzeby kiedyś się zwiększą. Jeżeli zauważyłbym jakąś zmniejszoną stabilność Lenny'ego - na pewno wróciłbym do Etcha, ale jak na razie dla mnie Debian testing to stable plus świeży sofcik.

A tak a propos. Ja mam Debiana krótko, ale pewnie warto byłoby, żeby ludzie, którzy używają go dłużej wypowiedzieli się coś więcej na jego temat. Tak aby ludzie paranoidalnie szukający stabilności mogli dostać konkretną odpowiedź - czy Lenny jest choć trochę mniej stabilny. IMHO nie. Ale co ja tam wiem. Wiem, że Testing jest dużo stabilniejszy niż Ubuntu (tam czasem po aktualizacjach trzeba poprawiać) i o niebo stabilniejszy niż Mandriva. Sam jestem ciekawy, czy ktoś korzystający od dawna z testing męczył się z jakimiś poważniejszymi problemami spowodowanymi aktualizacjami (które czasem mogą wystąpić w unstable, ale unstable nie jest raczej dla zielonych).
velmafia
Member

Post autor: velmafia »

parrotlarch pisze:Ja mam Debiana krótko, ale pewnie warto byłoby, żeby ludzie, którzy używają go dłużej wypowiedzieli się coś więcej na jego temat. Tak aby ludzie paranoidalnie szukający stabilności mogli dostać konkretną odpowiedź - czy Lenny jest choć trochę mniej stabilny.
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=645
unbrat

Post autor: unbrat »

Witam ponownie i szczere dzięki za rozwinięcie tematu, instalacja się powiodła i piszę już spod debiana.
Co prawda w zamiarze miałem instalację kde, a wyszło gnome ups. Ale wszystko przedemną.
k0nficjusz

Stary nawet nie wiesz jakie masz szczęście, że na twoim kompie chodzi net bez problemu.. bo ja już trzeci dzień się męczę ciągle mam jakieś problemy..
A kde zawsze mozna doinstalować wystarczy

Kod: Zaznacz cały

aptitude install kde kde-i18n-pl
unbrat

Post autor: unbrat »

też się cieszę i próbuję chłonąć wiedzę ale na raz to trochę dużo
Awatar użytkownika
parrotlarch
Beginner

Post autor: parrotlarch »

Stary nawet nie wiesz jakie masz szczęście, że na twoim kompie chodzi net bez problemu..
Zabrzmiało jakby poprawne działanie netu było wyjątkiem.
k0nficjusz

parrotlarch pisze:Zabrzmiało jakby poprawne działanie netu było wyjątkiem.
Hehe ale na sam start to masakra bo jak masz cos pobrać i musisz sić co chwile z windy na linka przełączać to mozna dostać...
ODPOWIEDZ