Windows Problem

Wszystko Off Topic
wojtekz_
Beginner

Post autor: wojtekz_ »

Ventrue pisze:Oj głupoty, głupoty... Raczej na odwrót kolego, na odwrót.
Zamiast komuś coś imputować, niech kolega napisze, dlaczego kolega tak uważa, kolego.

Pozdrawiam
Rad
Member

Post autor: Rad »

Windows podczas instalacji nadpisuje linuksowy mbr (gruba/lilo) i potem trzeba się męczyć z ponownym zainstalowaniem w/w boot managerów.
Dominik
Beginner

Post autor: Dominik »

Problem mbr jest stosunkowo łatwy do rozwiązania
a) instalujemy kopię bootloadera na dyskietce/piórku i używamy jej do zabootowania po instalacji windows. Wówczas jeszcze raz instalujemy gruba na dysku (2-8 minut)
b) w analogiczny sposób używamy płytki instalacyjnej linuxa lub jakiegoś livecd (5-20 minut)
c) z poziomu Windowsa używamy jakiegoś narzędzia do stworzenia bootloadera - było troszkę takich zabawek, chyba nawet z partition magickiem (około 20 minut gdy znamy program)
d) w przypadku 2 dysków wystarczy wypiąć ten z linuxem do instalacji win, a potem dać go jako master, oczywiście uzupełniając wpisy grub/lilo (technika zasłyszana)

Jest to rozwiązanie mniej wygodne gdy oba osy instalujemy od zera, ale ma też swoje zalety: Możemy wygodnie przygotować miejsce pod inny system, podobno nawet wyrzucić windows na koniec dysku (nie sprawdzałem - zasłyszane)
Kumpel miał przypadek, gdy dopiero Linux poprawnie wykrył mu dysk, i dopiero z tego poziomu mógł wykorzystać całe miejsce na dysku. Potem windows już sobie radził
IMHO jako pierwszy instalujmy po prostu ten os, który lepiej znamy więc daje nam większe możliwości działania
wojtekz_
Beginner

Post autor: wojtekz_ »

Dominik pisze:(...) IMHO jako pierwszy instalujmy po prostu ten os, który lepiej znamy więc daje nam większe możliwości działania
Osobiście nie podzielam tej opinii, ale na oko wygląda dość racjonalnie ;-)

Pozdrawiam
Ventrue
Junior Member

Post autor: Ventrue »

wojtekz_, tak jak napisał Rad, MBR zostaje napisany i zamiast się męczyć i tracić czas (bo czas to pieniądz ;-) ), to można elegancko zainstalować najpierw Okienka, a potem Pingwinka :)
giaur
Member

Post autor: giaur »

zamiast się męczyć i tracić czas
Oj ludzie nie przesadzajcie... wkładasz jakiekolwiek LiveCD Linuksa (np Knoppix), kilka poleceń i grub jest... sam to kilka razy robilem bo potrzeby przeinstalowania linuksa jakos nie bylo od kilku lat, a Windows co i raz sie p....
Ventrue
Junior Member

giaur, IMHO strata czasu i tyle :-D i nie ludzie, tylko JA :mrgreen:
giaur
Member

Post autor: giaur »

Ventrue, więc wyobraź sobie że masz na jednej maszynie WIndowsa i Linuksa. Nagle Windows ci pada - zasyfiony, zawirusowany, reinstall jedyna możliwość.

Według twojego myślenia - usuwasz linuksa, formatujesz dysk. Potem instalujesz i konfigurujesz oba systemy jeszcze raz - to dopiero strata czasu ;)
velmafia
Member

Post autor: velmafia »

temat jest z przed 3 miesięcy i autor pewno już dawno zapomniał że miał taki problem, a Wy tu się kłócicie o pierdoły, zamykam temat żeby niepotrzebny flame się nie robił...
Ventrue
Junior Member

velmafia, Coś nie udało ci się zamknąć ;-)
giaur, tak się składa, że mam. Ale mi chodzi o przypadek instalowania powiedzmy na czystym dysku... A Windows mi nie pada zasyfiony i zawirusowany - nie uruchamiam go nawet :mrgreen:
Pozdrawiam
Zablokowany