Debian na laptopie 7" WIFI 2GB HD - jak zainstalowa

Pomoc dotycząca instalacji systemu
Awatar użytkownika
Katiusha
Beginner

Post autor: Katiusha »

pavbaranov pisze:Wracając do E700 - wszędzie gdzie jest oferowany ma WinCE. Cokolwiek by to nie znaczyło, albowiem - bodaj ostatni tak oznaczany system przez Microsoft, to Windows CE 2003.

W linku który już raz podałam jest napisane wyraźnie jaką ma wersje:

http://www.btn.pl/sprzedam_2499_mini_la ... daz__.html

To jest wersja dla palmtopów czyli ta:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Microsoft_Windows_CE

I ostatnia wersja z tego co napisali, to Windows CE 6.0 z 2006 roku czyli też nie wiele młodsza niż piszesz pavbaranov. ;)
Czy np. karta pamięci (ewentualnie pendrive) odpowiedniej wielkości mogłaby zastąpić ten wewnętrzny dysk?

To zależy, do jakich celów I nie zastąpić, a raczej uzupełnić.
Włożyć do niego np. karte SD 16 GB ( czyli maksymalna pojemność którą obsługuje) i na niej postawić drugi system, oczywiście Debiana?
2 GB wbudowanej pamięci to niewiele i czy Debian na niej by się zmieścił taki odchudzony?
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

Jeśli chodzi o zewnętrzną pamięć. Nie mam takiego "wynalazku", ale z doświadczeń z Windows Mobile wynika, że jest w stanie obsługiwać zewnętrzne pamięci typu SD. Mój Windows Mobile 6 potrafi rozpoznać też port USB, ale pamięci na tym porcie (miniUSB) już nie bardzo. Wszystko jednak zależy prawdopodobnie od implementacji.

WinCE 6? W przyrodzie takie coś nie istnieje ;)

Dalej poszukałbym o możliwości instalacji Androida (ewentualnie pochodnych). Jak widać z: http://www.linux.pl/?id=news&show=5344&kom=1 Chińczycy już nad tym pracowali. To chyba - oprócz MeeGo, którego zdaje się jeszcze nie ma dla ARMa - najbardziej obiecujące oprogramowanie dla tego typu komputerków. Podejrzewam również, że ów chiński wynalazek niewiele się różni od tego, który jest tematem tego wątku. Niemniej jednak diabeł tkwi w szczegółach.

Edit:

Katiusha - 2GB wystarczą na okrojonego Debiana, Slackware itp. dla ARMa. Mi się kojarzy jeszcze jeden problem, choć pewnie jest gdzieś rozwiązany. Urządzenia, które są na WinCE/Windows Mobile itp., lubią mieć system wbudowany. Innymi słowy, praktycznie na stałe. Mój PDA ma system wbudowany, który jest zainstalowany na wewnętrznej pamięci. Nie mam możliwości zmiany uruchamianego systemu (Windows Mobile uber alles!). Pamięć na SD traktuje jako dysk "zewnętrzny".
Jeśli ktoś chce się bawić w instalację linuksa na tego typu urządzeniu, przede wszystkim winien się dowiedzieć czy istnieje w ogóle możliwość zmiany systemu, a jeśli tak, to w jaki sposób.
PS: Mea culpa. WinCE 6 w istocie istnieje. Ba, nawet jest możliwość pobrania triala jego następcy. Swoją drogą, sam MS określa WinCE jako "open system" :)
lethys

Post autor: lethys »

Dzisiaj dostałem tego laptopa, mam wersję z Linuksem. Z tym, że to wygląda dosłownie jak zabaweczka.

Nie ma pulpitu tylko coś w rodzaju panelu.

Zdjęcia niestety nie mam jak zrobić, postaram się to przedstawi tak:

Kod: Zaznacz cały

[Internet][Work][Play][Settings][Others]
Tutaj kilka ikon zależnie od tematyki kategorii, którą wybraliśmy.

Ktoś mi mówił abym wpisał jakieś polecenie, nie mam pojęcia gdzie to mogę wpisać?

Druga sprawa, ściągnąłem program do mapowania klawiatury aby mieć polskie znaki, ale na laptopie nie uruchamia się plik exe.

Ps. Są może programy, które zmieniają powiedzmy ,,artykuł'' bez polskich znaków na ,,artykuł'' z polskimi znakami?

Tak że wklejam tekst, a on i dodaje polskie znaki do niego?
pavbaranov
Senior Member

Może prościej - napisz jaki to linux.
lethys

A gdybym ja to wiedział.

Na pudełku jest po prostu napisane:
Operating system: Linux
A w samym systemie nie widzę możliwości sprawdzenia takich rzeczy.

Tak jak napisałem, oprogramowanie wygląda jak jakieś zabawki dla dzieci 1-3.
Tyle że jest ta przeglądarka, word i acces.

Ale komputer by był znacznie lepszy na zwykłym systemie.

Przedstawię zdjęcie, przepraszam za jakość. Obecnie innego nie jestem w stanie pstryknąć.
Ps. Np.: pasek zadań to tez ściema. Pokazuje się np. że wifi jest włączone i tyle. Jak taki panel kontrolny.
Załącznik picture0010zm.jpg nie jest już dostępny
Załączniki
picture0010zm.jpg
pavbaranov
Senior Member

Wejdź w jakąkolwiek aplikację. Powinno być "O..."
Jasne, że byłoby wygodniej z jakimkolwiek znanym Ci systemem. Wpierw jednak dowiedziałbym się, czy możesz go bezpiecznie wgrać.
To, jak wygląda nie ma znaczenia. W ten lub zbliżony sposób wyglądają wszelkie linuksy/środowiska graficzne dla netbooków.
lethys

Niestety nie ma nic takiego w programach?

W instrukcji doczytałem się jeszcze informacji:
processor : Xburst 400 MHz 32bit CPU
system: Linux - Debian distribution
Nie wiem co więcej mogę się dowiedzieć o "tym czymś", nie wiecie czy jest możliwość wpisywania gdzieś poleceń?

Zależy mi aby nagrać jakiś normalny system na nim.
pavbaranov
Senior Member

To, czy możesz wgrać tam normalny system zależy - prawdopodobnie - od tego, gdzie on jest.
Jeśli to "coś" jest debianowe, to sprawdź jakie masz wpisy w /etc/apt/sources.list, a najlepiej przedstaw zawartość tego pliku. Może coś się da wywnioskować. Oczywiście, jeśli ma również jakieś wpisy w /etc/apt/sources.list.d/ - to także.
Awatar użytkownika
Katiusha
Beginner

Post autor: Katiusha »

O ile toto ma w ogóle menadżer plików jakiś... :D
lethys

Ale żałosny jest ten komputer.

Nie ma takich katalogów nawet.

W menadżerze plików jest:

Kod: Zaznacz cały

/