Polski j

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Yuki, zacznij czytać ze zrozumieniem i sprawdzać do czego służy dane polecenie. Po co wkleiłeś na forum wynik polecenia:

Kod: Zaznacz cały

apt-cache search polish
Próbujesz wykonać coś mechanicznie przepisując polecenia, po co? Przeczytaj o co poprosiłem przedstawiając to polecenie? Jego wynik do niczego nie służy. Taki sam wynik uzyska praktycznie każdy z zainstalowanym Debianem. Sprawdź do czego można wykorzystać wspomniane polecenie i jego wynik.

W nazwach użytkowników i hasłach nie powinno się używać znaków z poza zestawu ascii.

W sumie to szukasz dziury w całym. Domyślnym językiem jest angielski i zanim zalogujesz się na konto danego użytkownika, to komunikaty są po angielsku. Możesz to zmienić, z tego co wiem, przez zmianę niektórych plików startowych systemu. Powiem, że się nad tym nie zastanawiałem jak to zrobić.

Przejrzyj, ten temat prowadzi do informacji o konfiguracji systemu na tym etapie:
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=15013
Yuki

Post autor: Yuki »

fnmirk pisze:W nazwach użytkowników i hasłach nie powinno się używać znaków z poza zestawu ascii.

W sumie to szukasz dziury w całym. Domyślnym językiem jest angielski i zanim zalogujesz się na konto danego użytkownika, to komunikaty są po angielsku. Możesz to zmienić, z tego co wiem, przez zmianę niektórych plików startowych systemu. Powiem, że się nad tym nie zastanawiałem jak to zrobić.
Nie szukam dziury w całym. Chciałem po prostu wiedzieć.
Z tego co się dowiedziałem, z:

Kod: Zaznacz cały

man getty
to wykonuje go program init, tworzenie VT i wywołanie na nich programu login, następuje przed ustawieniem zmiennych locale i odpowiedniej czcionki. I pewnie dlatego jest po angielsku.

Ja na razie też nie wiem, jak to zrobić. W ogóle to muszę odpocząć od tego. Może tam kiedyś się znów za to zabiorę.
Dziękuję wszystkim za próbę pomocy.
Na razie.
ODPOWIEDZ