[+] Hal niekonfigurowalny pod Debianem

Pomoc dotycząca instalacji systemu
Moses

Post autor: Moses »

Restart, no i piszę z Windowsa, Debian uruchamia mi się jedynie w ,,single-user-mode'', a jako że łączę się przez ppp to i internet na ,,single-user'' nie działa, gdy włączam normalnie, pojawia się ekran logowania i wszystko staje, co jest chyba zrozumiałe. Po restarcie musiałem zrobić to co po instalacji Squueze z płyty czyli:

Kod: Zaznacz cały

fsck -s
bo system plików zamontował się w przyszłości czy coś takiego. Rekonfiguracja hala czy jego reinstalacja nic nie daje, jako że hal zajmuje się tam sprzętem, to czy powodem jego zachowania może być jakiś problem ze sprzętem? Da się czymś zastąpić hala? A może jest jakaś dystrybucja, w której nie jest wymagany do poprawnego działania, i jaka wersja hala jest na Lenny? Może ta zadziała na Squueze.
Awatar użytkownika
ilin
Senior Member

Post autor: ilin »

Co pluje podczas normalnego uruchamiania ?
Jakie komunikaty ?
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Nie kombinuj nic z wersjami hala. Z którego jądra uruchamiasz system? Przez modem czy przez ruter masz połączenie z internetem. Przedstaw te komunikaty o których wspomina ilin.
Champion

Post autor: Champion »

Ja robię to bez komplikacji sobie życia:
  1. Uaktualniasz sobie repozytoria (stable, testing, unstable, experimental - ja ustawiłem sobie squeeze)
  2. Kod: Zaznacz cały

aptidute update
  3. Kod: Zaznacz cały

aptitude full-upgrade
I jak na razie wszystko u mnie hula aż miło.

Chyba nawet lepsze jest aptitude niż apt-get.
Moses

Zrobiło się ciekawie, zainstalowałem Debiana amd64 z kde, na starcie to samo, trzeba wykonać

fsck -s
¦rodowisko graficzne oczywiście nie uruchamia się. Jakiś błąd z demonem awachi czy dbusem (powiązany w każdym razie z halem, tyle wiem), nic nowego. Nie włączałem Debiana przez 24h, włączam wczoraj wieczorem i zero błędów KDM i KDE uruchamiają się, ale zrobiło się to co gdy miałem Ubuntu. Czyli, o ile gnome-panel czy tam kde-panel (jakkolwiek on się w KDE nazywa, nie wiem nie używałem) działa, można na nim klikać myszką itp. Gdy otwieram menu KDE to mogę już po nim poruszać się tylko klawiaturą, gdy otwieram jakieś okno - to to samo, tylko klawiatura. Gdy miałem jeszcze Ubuntu zauważyłem, że myszka czasami odskakiwała do górnego lewego rogu i po sekundzie odzyskiwałem nad nią kontrolę.
Z tego co przeczytałem, hal odciąża xorga, więc może hal nie umie poradzić sobie z moją myszką? Pamiętam, że kiedyś w xorgu były zapisywane ustawienia myszki, więc to xorg nią zarządzał. Czy może tak być?

Proszę przeczytajcie cały ten tekst nie tylko fragmenty.

[Dodano: |16 Gru 2009|, 2009 14:07]
£ączę się z internetem przez modem Option Icon 225 od Iplusa. Do tej pory używałem ppp, a pod Ubuntu HSOconnect
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Moses, uruchom jakąś wersję livecd i przedstaw wynik polecenia:

fdisk -l
Moses

Już nieważne, zainstalowałem najpierw samego Debiana, potem doinstalowałem z płyty gnome-core i wszystko działa. Mam za to inny ciekawszy problem.
ODPOWIEDZ