yantar pisze:
Zmiana, jest również taka, że nie powinno się edytować tego pliku bezpośrednio tylko zapisywać pożądane parametry do /etc/default/grub po czym wprowadzane są do skryptów w /etc/grub.d. za pomocą polecenia update-grub (ze skryptów generowany jest grub.cfg, można też edytować same skrypty).
menu.lst to zwyczajnie pozostałość po starym grubie do wykorzystania w razie potrzeby.
A więc wszystko jasne. Należy zmienić swoje przyzwyczajenia odnośne edycji Grub2.
Dziękuję za rzeczowe objaśnienia.
Jakbyś mógł jeszcze opisać, o ile jest Tobie na tyle bliski grub2, parametry do edycji- zmian w pliku /etc/grub/default.
Edytowałem sobie go i dwie pierwsze pozycje rozumiem, ale do czego służą te dalsze?
Kod: Zaznacz cały
GRUB_DEFAULT=0
GRUB_TIMEOUT=5
GRUB_DISTRIBUTOR=`lsb_release -i -s 2> /dev/null || echo Debian`
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet"
GRUB_CMDLINE_LINUX=""
Pierwsza jak myślę pozycja to domyślny automatycznie startujący program, a druga pozycja ustala czas ekspozycji gruba podczas
ładowania.
ArnVaker, podążając Twoją radą odnośnie zamiany gruba
ładującego komputer wykonałem to:
Kod: Zaznacz cały
debian:/home/marek# grub-install /dev/sda1
grub-setup: warn: Attempting to install GRUB to a partition instead of the MBR. This is a BAD idea.
grub-setup: warn: Embedding is not possible. GRUB can only be installed in this setup by using blocklists. However, blocklists are UNRELIABLE and its use is discouraged.
Installation finished. No error reported.
This is the contents of the device map /boot/grub/device.map.
Check if this is correct or not. If any of the lines is incorrect,
fix it and re-run the script `grub-install'.
(hd0) /dev/sda
Niestety nie rozumiem dlaczego po
restarcie jest bez zmiany. W dalszym ciągu
ładuje grub Minta (mój drugi system).
Czy zrobiłem błąd nie dopisując, po edycji pliku /etc/grub/default, jedynki za sda?
sda1 to moja partycja systemu Debian, z którego chcę
uruchamiać komputer grubem2.