Domy

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
mefjiu

Post autor: mefjiu »

Niestety nic to nie dało :-(
Awatar użytkownika
godlark

Post autor: godlark »

Jakie masz ustawienia w FileZilli?
mefjiu

W fillezilli ma ustawienie domyślnego edytora ta środkowa opcja.
Coś czuje że nie jest to zwykły problem. I nic na to nie wskóramy bo nawet jeżeli uda się zmusić linuxa aby domyślnie było gphpedit to i tak nie zmienimy tego aby odpalał program notepad++ przez wine. Poszukam sobie innego edytora który będzie dało się skonfigurować bezpośrednio w w fillezilii, no chyba że masz jakiś pomysł jeszcze.
Awatar użytkownika
godlark

Jeśli pliki normalnie(nie za pomocą FileZilli) otwierają się domyślnym edytorze, to FileZilla szfankuje.
Zrób skrypt w BASHU, który będzie uruchamiał ci ten windowsowski NotePad++, zapisz go w jakimś pliku, daj mu uprawnienia, żeby był wykonywalny. W FZ ustaw opcję "własny edytor tesktowy" i daj ścieżkę do tego skryptu w BASHU.
mefjiu

godlark pisze:Jeśli pliki normalnie(nie za pomocą FileZilli) otwierają się domyślnym edytorze, to FileZilla szfankuje.
Zrób skrypt w BASHU, który będzie uruchamiał ci ten windowsowski NotePad++, zapisz go w jakimś pliku, daj mu uprawnienia, żeby był wykonywalny. W FZ ustaw opcję "własny edytor tesktowy" i daj ścieżkę do tego skryptu w BASHU.
Robiłem tak i nie działało, a jak si ę robi aby plik był wykonywalny, ja zrobiłem tak:
#!/bin/bash
env WINEPREFIX="/home/login/.wine" wine "C:\Program Files\Notepad++\notepad++.exe"
i po kliknięciu w plik odpala się program, ale jak podaję ścieżkę w fillezilli to już nie, nawet jak wpiszę w terminalu ścieżkę to mi się odpala.
Awatar użytkownika
godlark

Daj mu odpowiednie uprawnienia, "chmod +x plik". W FZ daj użyj własnejgo edytora i zawsze domyślnego edytora. Ten plik wybierz przez funkcję "przeglądaj", wtedy będziesz pewien, że ścieżka jest dobra.
mefjiu

Niestety nie działa to. Pobiera plik z serwera a nie uruchamia programu, po prostu nic się nie dzieje.

[ Dodano: 2009-07-08, 17:45 ]
Jednak się udało otwiera się już notepad++, ale problem jest kolejny nie pokazuje zawartości edytowanego pliku, otwiera się pusty notatnik :-( jakaś rada na to ?
ODPOWIEDZ