qmail szybko rozrasta mi sie kolejka mimo autoryzacji
-
- Beginner
Do 6 testu mam:
Zrobiłem sobie wczoraj skrypt logujący wielkość kolejki i ,,status local 0/10 remote 0/50''.
Kolejka zmalała do około 3550, a ,,remote'' waha się od 4/50 do 21/50, a logi zaraz zaczynam przeszukiwać.
a na 7:<< 553 sorry, that domain isn't in my list of allowed rcpthosts (#5.7.1)
A co do logów to chyba wszystko ląduje do sysloga i ,,mail.*''.>>> RCPT TO: <relaytest%antispam-ufrj.pads.ufrj.br@[195.xxx.xx.xx]>
<<< 250 ok
>>> QUIT
<<< 221 host.moja.domena.pl
Zrobiłem sobie wczoraj skrypt logujący wielkość kolejki i ,,status local 0/10 remote 0/50''.
Kolejka zmalała do około 3550, a ,,remote'' waha się od 4/50 do 21/50, a logi zaraz zaczynam przeszukiwać.
-
- Beginner
Nie ma takiego folderu, inna firma to konfigurowała, a ja niedawno zacząłem administrować serwerkiem.stepek pisze:To nie jest źle jak wykłada się na 7 teście.
Co do logów to powinny być tam gdzie napisałem.
Wpisy qmaila są w plikach, które podałem.
Niestety przydałaby się aktualizacja systemu, ale wolę tego tematu nie tykać.
-
- Beginner
No to muszę zrobić porządek z logami od qmaila.
Bardzo dziękuję za pomoc.
Na razie obserwuję kolejkę i obciążenie zdalne w logach (tak przy okazji to jaką optymalną wartość mogę ustawić dla ,,remote connection qmail''?)
Pozdrawiam.
[ Dodano: 2009-05-20, 22:07 ]
Bardzo dziękuję za pomoc.
Na razie obserwuję kolejkę i obciążenie zdalne w logach (tak przy okazji to jaką optymalną wartość mogę ustawić dla ,,remote connection qmail''?)
Pozdrawiam.
[ Dodano: 2009-05-20, 22:07 ]
stepek pisze:Więc tak swój problem rozwiązałem. Zainstalowałem qutoryzacje i tlsa (jest taka łatka smtpauth + tls), jeżeli będzie komuś potrzebna pomoc to śmiało.
Co do Twojego problemu to mam kilka propozycji. Ale myślę, że najpierw rozwiążmy go, a później opiszemy to na forum (myślę, że kombinacji będzie trochę).