qmail szybko rozrasta mi sie kolejka mimo autoryzacji
qmail szybko rozrasta mi sie kolejka mimo autoryzacji
Witam
Mam qmaila ktory długi czas działał ok. Jednak niedawno pojawił mi się problem. Co sekunde pojawia mi sie w kolejce kilka maili. Nie bardzo wiem skad one sie biorą. Tak jakby z jakiejś przyczyny nagle mój qmail stawal sie openrelayem.
Mam zainstalowane go qmaila 1.06 + smtp-auth-patch (moze cos jeszcze w tej chwili nie pamietam). Ale autoryzacja działa i wszsytko jest ok.
W załączniku zwrotny mail
Mam odpowiednie wpisy w locales, rcpthosts.
Mam qmaila ktory długi czas działał ok. Jednak niedawno pojawił mi się problem. Co sekunde pojawia mi sie w kolejce kilka maili. Nie bardzo wiem skad one sie biorą. Tak jakby z jakiejś przyczyny nagle mój qmail stawal sie openrelayem.
Mam zainstalowane go qmaila 1.06 + smtp-auth-patch (moze cos jeszcze w tej chwili nie pamietam). Ale autoryzacja działa i wszsytko jest ok.
W załączniku zwrotny mail
Mam odpowiednie wpisy w locales, rcpthosts.
-
- Beginner
Witam.
Ja mam podobny problem z tym że maile wysyłane dochodzą po 18 godzinach.
Wynik qmail-stat:i nie mam pojęcia dlaczego nagle zaczęły się opóźnienia.
Będę wdzięczny za pomoc.
Ja mam podobny problem z tym że maile wysyłane dochodzą po 18 godzinach.
Wynik qmail-stat:
Kod: Zaznacz cały
messages in queue: 24588
messages in queue but not yet preprocessed: 0
Będę wdzięczny za pomoc.
Więc tak swój problem rozwiązałem. Zainstalowałem qutoryzacje i tlsa (jest taka łatka smtpauth + tls), jeżeli będzie komuś potrzebna pomoc to śmiało.
Co do Twojego problemu to mam kilka propozycji. Ale myślę, że najpierw rozwiążmy go, a później opiszemy to na forum (myślę, że kombinacji będzie trochę).
Co do Twojego problemu to mam kilka propozycji. Ale myślę, że najpierw rozwiążmy go, a później opiszemy to na forum (myślę, że kombinacji będzie trochę).
-
- Beginner
ile masz kont i skąd 4000 maili? W ktorej kolejce? Dodatkowo jeżeli Twoje maile dochodzily po 18 godzinach to nie problem w samej kolejce, gdyż qmail stara się wysłać maila odrazu, po ni udanym dostarczeniu, stara się wysłać po pewnym czasie (jest taka tabelka jak on to stara się zrobić). Nie bardzo też rozumiem czy masz problem z poczta przychodzącą czy wychodzącą. Antyspam to też nie do końca takie świetne rozwiązanie bo i tak każdego maila musisz przepuścić przez niego (co tak naprawdę oznacza, że dodatkowo stracisz czas na sprawdzenie go), później antyspam oznaczy co ma z nim zrobić (ja nie wyrzucam mail, które są oznaczone jako spam, a czasmi przeglądam co się dzieje w oznaczonych gdyż czasami dzieje się tak, iż spam wcale nie jest spamem).
Generalnie możesz mieć jeszcze problem z samą kolejką. Ale na to też jest rozwiązanie (niestety wyczyści wszystkie wiadomości we wszystkich kolejkach).
Generalnie możesz mieć jeszcze problem z samą kolejką. Ale na to też jest rozwiązanie (niestety wyczyści wszystkie wiadomości we wszystkich kolejkach).
-
- Beginner
Miałem kolejkę ponad 20 000, co powodowało opóźnienia, ,,limit qmail remote 10'' zwiększyłem do 50 i w logach było 50/50 (problem z wysyłaniem). Kiedy przejrzałem treść maili to 90% z nich, to odpowiedzi mojego serwera, że taki i taki adres nie istnieje (podejrzewam że spamer losowo generuje adresy mailowe dla domeny serwera), więc usunąłem te maile i wszystko ruszyło, przez tydzień kolejka wzrosła do prawie 4 000 (w tej chwili zmalała o około 200).
Co radzicie zrobić w takiej sytuacji?
Aha skrzynek mailowych jest około 50 - 60 szt.
Co radzicie zrobić w takiej sytuacji?
Aha skrzynek mailowych jest około 50 - 60 szt.
Ale który serwer generuje tyle tych maili (Twój czy jakiś obcy) bo jeżeli obcy to masz po prostu openrelaya a nie powinien być. Jeżeli Twoj tak generuje to coś jest nie tak i poznieneś zrobić dochodzenie co to generuje. Antyspam w żadnym z tych scenariuszy nie będzie dobrym rozwiązaniem. Myślę, że masz dokładnie ten sam problem co ja miałem (ale udało mi się go rozwiązać i jest ok).
-
- Beginner
Dziękuję za zainteresowanie tematem.
To wygląda tak, że do serwera przychodzi mail z zewnątrz adresowany doi serwer odpowiada, że nie ma takiego adresu wysyłając maila, bynajmniej tak sądzę po jego treści:
Pozdrawiam.
To wygląda tak, że do serwera przychodzi mail z zewnątrz adresowany do
Kod: Zaznacz cały
niestniejace_konto@domena.moja.pl
Na moją logikę, mój serwer dostaje spam i teraz pytanie, czy da się coś zrobić aby na większość maili nie odpowiadał (niestety jestem słabo doświadczonym użytkownikiem Linuksa)?--------------------
...
From: MAILER-DAEMON@host.domena.moja.pl
To: ddakkai@anigdot.com
Subject: failure notice
Hi. This is the qmail-send program at host.domena.moja.pl
I'm afraid I wasn't able to deliver your message to the following addresses.
This is a permanent error; I've given up. Sorry it didn't work out.
...
-----------------------
Pozdrawiam.
Tu nie chodzi o Linuksa, a raczej o pocztę i działanie samej poczty. No ale zacznijmy od początku.
Myślę, że powinieneś trochę przeczytać dokumentacji qmaila ale napisanej po angielsku (bo polska ostatnio coś się rozsypała i nie jest ona napisana perfekt).
- Czy serwer jest typu openRelay, proponuję sprawdzić relay test.
- Sprawdź w logach skąd przychodzi ten mail (ten który nie powinien być).
Myślę, że powinieneś trochę przeczytać dokumentacji qmaila ale napisanej po angielsku (bo polska ostatnio coś się rozsypała i nie jest ona napisana perfekt).
-
- Beginner
Po wykonaniu testu dostałem informację:
A logi jak przejrzę to napiszę co znalazłem, o ile znajdę plik z logami.
Czyli coś z tym muszę zrobić.Ops!!! Host appeared to accept a message relay, but it may or not may a positive open relay. I need procced a complete test, sending a test message to probe it. This anonymous user test did not send a test message.
A logi jak przejrzę to napiszę co znalazłem, o ile znajdę plik z logami.