qmail szybko rozrasta mi sie kolejka mimo autoryzacji

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
stepek
Beginner

qmail szybko rozrasta mi sie kolejka mimo autoryzacji

Post autor: stepek »

Witam
Mam qmaila ktory długi czas działał ok. Jednak niedawno pojawił mi się problem. Co sekunde pojawia mi sie w kolejce kilka maili. Nie bardzo wiem skad one sie biorą. Tak jakby z jakiejś przyczyny nagle mój qmail stawal sie openrelayem.
Mam zainstalowane go qmaila 1.06 + smtp-auth-patch (moze cos jeszcze w tej chwili nie pamietam). Ale autoryzacja działa i wszsytko jest ok.

W załączniku zwrotny mail

Mam odpowiednie wpisy w locales, rcpthosts.
raczkowski1
Beginner

Post autor: raczkowski1 »

Witam.

Ja mam podobny problem z tym że maile wysyłane dochodzą po 18 godzinach.
Wynik qmail-stat:

Kod: Zaznacz cały

messages in queue: 24588
messages in queue but not yet preprocessed: 0
i nie mam pojęcia dlaczego nagle zaczęły się opóźnienia.
Będę wdzięczny za pomoc.
stepek
Beginner

Więc tak swój problem rozwiązałem. Zainstalowałem qutoryzacje i tlsa (jest taka łatka smtpauth + tls), jeżeli będzie komuś potrzebna pomoc to śmiało.
Co do Twojego problemu to mam kilka propozycji. Ale myślę, że najpierw rozwiążmy go, a później opiszemy to na forum (myślę, że kombinacji będzie trochę).
raczkowski1
Beginner

Hej.
Wykasowałem wszystkie maile (odpowiedzi na spam o nie istniejących adresach) i wszytko wróciło do "normy" tzn. maile wychodzą od razu. Na razie obserwuję (teraz kolejka ma prawie 4000) i zobaczę czy się zapcha znowu, jeśli tak to jakiś ,,antyspam'' zainstaluję.

Pozdrawiam.
stepek
Beginner

ile masz kont i skąd 4000 maili? W ktorej kolejce? Dodatkowo jeżeli Twoje maile dochodzily po 18 godzinach to nie problem w samej kolejce, gdyż qmail stara się wysłać maila odrazu, po ni udanym dostarczeniu, stara się wysłać po pewnym czasie (jest taka tabelka jak on to stara się zrobić). Nie bardzo też rozumiem czy masz problem z poczta przychodzącą czy wychodzącą. Antyspam to też nie do końca takie świetne rozwiązanie bo i tak każdego maila musisz przepuścić przez niego (co tak naprawdę oznacza, że dodatkowo stracisz czas na sprawdzenie go), później antyspam oznaczy co ma z nim zrobić (ja nie wyrzucam mail, które są oznaczone jako spam, a czasmi przeglądam co się dzieje w oznaczonych gdyż czasami dzieje się tak, iż spam wcale nie jest spamem).
Generalnie możesz mieć jeszcze problem z samą kolejką. Ale na to też jest rozwiązanie (niestety wyczyści wszystkie wiadomości we wszystkich kolejkach).
raczkowski1
Beginner

Miałem kolejkę ponad 20 000, co powodowało opóźnienia, ,,limit qmail remote 10'' zwiększyłem do 50 i w logach było 50/50 (problem z wysyłaniem). Kiedy przejrzałem treść maili to 90% z nich, to odpowiedzi mojego serwera, że taki i taki adres nie istnieje (podejrzewam że spamer losowo generuje adresy mailowe dla domeny serwera), więc usunąłem te maile i wszystko ruszyło, przez tydzień kolejka wzrosła do prawie 4 000 (w tej chwili zmalała o około 200).

Co radzicie zrobić w takiej sytuacji?

Aha skrzynek mailowych jest około 50 - 60 szt.
stepek
Beginner

Ale który serwer generuje tyle tych maili (Twój czy jakiś obcy) bo jeżeli obcy to masz po prostu openrelaya a nie powinien być. Jeżeli Twoj tak generuje to coś jest nie tak i poznieneś zrobić dochodzenie co to generuje. Antyspam w żadnym z tych scenariuszy nie będzie dobrym rozwiązaniem. Myślę, że masz dokładnie ten sam problem co ja miałem (ale udało mi się go rozwiązać i jest ok).
raczkowski1
Beginner

Dziękuję za zainteresowanie tematem.
To wygląda tak, że do serwera przychodzi mail z zewnątrz adresowany do

Kod: Zaznacz cały

niestniejace_konto@domena.moja.pl
i serwer odpowiada, że nie ma takiego adresu wysyłając maila, bynajmniej tak sądzę po jego treści:
--------------------
...
From: MAILER-DAEMON@host.domena.moja.pl
To: ddakkai@anigdot.com
Subject: failure notice

Hi. This is the qmail-send program at host.domena.moja.pl
I'm afraid I wasn't able to deliver your message to the following addresses.
This is a permanent error; I've given up. Sorry it didn't work out.
...
-----------------------
Na moją logikę, mój serwer dostaje spam i teraz pytanie, czy da się coś zrobić aby na większość maili nie odpowiadał (niestety jestem słabo doświadczonym użytkownikiem Linuksa)?

Pozdrawiam.
stepek
Beginner

Tu nie chodzi o Linuksa, a raczej o pocztę i działanie samej poczty. No ale zacznijmy od początku.
  1. Czy serwer jest typu openRelay, proponuję sprawdzić relay test.
  2. Sprawdź w logach skąd przychodzi ten mail (ten który nie powinien być).
A teraz ze spamem. Spam to taka wiadomość, która trafia na skrzynkę mailową ale jest niechciana. Ale tu mi wygląda na sytuacje kiedy Twój serwer stara się wysłać wiadomość (czyli ta wiadomość pochodzi z Twojego serwera) na konto, którego nie ma. Nie wiem czy uda mi się to dobrze wytłumaczyć. Coś wykorzystuje Twój serwer by posłać maila gdzieś na konto, którego nie ma. Przynajmniej o tym krótkim opisie tak mi się wydaje. Miałem podobną sytuację z tym, że u mnie wciągu nocy zbierało się nie 5k maili, a około 200k, co zapychało serwer na tyle, że wykładał się z przyczyn ilości plików. Udało mi się to naprawić w sposób jaki opisałem w odpowiedzi na moje pytanie.
Myślę, że powinieneś trochę przeczytać dokumentacji qmaila ale napisanej po angielsku (bo polska ostatnio coś się rozsypała i nie jest ona napisana perfekt).
raczkowski1
Beginner

Po wykonaniu testu dostałem informację:
Ops!!! Host appeared to accept a message relay, but it may or not may a positive open relay. I need procced a complete test, sending a test message to probe it. This anonymous user test did not send a test message.
Czyli coś z tym muszę zrobić.
A logi jak przejrzę to napiszę co znalazłem, o ile znajdę plik z logami.
ODPOWIEDZ