Kod:
dpkg-reconfigure xserver-xorg
i dalej robię jak mi radziliście.
Obecnie to już nie zadziała. Rekonfiguracja Xorg przez dpkg nie przyniesie obecnie żadnego efektu. Najprościej chyba zrobić tak, jak radzi ArnVaker, czyli zainstalować zamknięte sterowniki, które winny same, poprawnie skonfigurować Xy.
Inny pomysł to niestety już wiedza z zakresu ustawień w pliku xorg.conf. Zacznij od pomysłu jw.
Będziesz miała okrojoną konfiguracje i po prostu ustawień monitora nie ustawisz. Mnie ten sposób umożliwia tylko konfigurację klawiatury.
Zainstaluj jakiś edytor plików pod konsolę np. "nano" lub "vim", a najlepiej manager "mc" i edytuj za pomocą jednego z nich plik:
(http://debian.linux.pl/viewtopic.php?p=57888#57888)
W wyniku uzyskasz dwa pliki. Jeden to będzie ,,czysty'' xorg.conf. Drugi to (chyba) xorg.new w folderze roota. Potem te dwa pliki sklejasz w jeden i próbujesz dopiero odpalić X-y. U mnie wprawdzie to nie pomogło, ale problem dotyczył czego innego (błąd w obsłudze karty tridenta). U Ciebie myślę, że ma spore szanse pomóc.
fnmirk z internetem łącze się przez kabel.
Z trybu tekstowego nigdy nie łączyłam się z internetem.
Spróbuję porad jakich dostarczyli lamek, Ister i zobaczę czy działa.
[Dodano: 2009-04-19, 11:05]
A swoją drogą to jak kiedyś instalowałam Debiana w wersji 4 to poszło bez problemu, a tu nowsza wersja i są problemy dla mnie dla początkującej to za dużo trzeba ustawiać, wpisywać szukać.
Linux miał być łatwy?