[+] Wybór mobilnego

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
silentwr
Beginner

Post autor: silentwr »

U mnie na Duronie 1GHz, 512 ramu i Geforce 2mx 64MB wszystko ładnie chodzi w KDE3.5.
Przy otwartym Iceweasel'u, konsoli, uTorrencie pod Wine, Pidginie, Mplayerze - mam maks 56% zużycia CPU.
Także jak jeden z kolegów wyżej napisał, problem tkwi w czymś innym, nie w słabym sprzęcie.
Awatar użytkownika
ilin
Senior Member

Post autor: ilin »

Dokladnie jw. trzeba szukać w w procesach zasobożernych.

Kiedyś mialem identyczny sprzet jak kolega wyżej tyle ze ramu bylo 128MB i grafika nvidii miala 32MB.
Kde śmigalo szybciej od windowsa.

Przyjrzec się co muli kompa.
Najlepiej zaś było by zainstalować system bazowy z netinstal a potem tylko dorzucić srodowisko graficzne.
Bez zbędnych pierdół które w takim wypadku nie są potrzebne.
silentwr
Beginner

ilin pisze:Najlepiej zaś było by zainstalować system bazowy z netinstal a potem tylko dorzucić srodowisko graficzne.
Bez zbędnych pierdół które w takim wypadku nie są potrzebne.
Najprawdopodobniej tu leży pies pogrzebany, ja instalowałem właśnie w ten sposób.
xnomas

Post autor: xnomas »

Ja zawsze dawałem SWAP = 2xRAM ale może rzeczywiście to za mało? Skoro tak mówicie...

A na tym sprzęcie starałem się instalować z netinstall Lennego i parę innych dystrybucji. Ale nic, co ma jajko powyżej 2.6.18 NIE RUSZY! Ani zainstalowane na HD ani LiveCD. Zainstaluje się system, restart, odpala się gdm i wisi! Nie ma reakcji na klawiaturę ani myszkę. Jeżeli nie instaluję w ogóle środowiska graficznego (system podstawowy), to odpala się konsola i też wisi! Też 0 reakcji na klawiaturę. Nawet zalogować na konto roota nie mogę. Pytałem na paru forach, ale brak odpowiedzi. Może rzeczywiście SWAP z 1GB trzeba dać?
silentwr
Beginner

Mój swap wygląda tak:

Kod: Zaznacz cały

Total       used       free
Swap:          517        125        392
Ale próbuj, choć wątpię aby to pomogło.
Awatar użytkownika
ilin
Senior Member

Post autor: ilin »

To zainstalować etcha z netinstall tam jajko 2.6.18.

Sprawdzić równiez jak sprawuje się jakis livecd z wyższym jajkiem.
Np hag czy grml
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

A taki Linux pozwala oglądać filmy. Ograniczeniem jest jakość karty graficznej. Divx i VCD można oglądać na Pentium MMX (sprawdzone praktycznie i działa).
xnomas

Post autor: xnomas »

Hura :)

Na moim słabiutkim sprzęcie zainstalowałem Slackware 11.0 z jajkiem 2.4.33 (bare.i) i XFCE. Zrobiłem też SWAP prawie 1 GB, ale jest wcale nie wykorzystywany. Nic go nie muli, nic nie zapycha RAMu ani nie dusi CPU. ¦miga jak złoto! Tego mi było trzeba! Jestem bardzo zadowolony :) Tego posta piszę właśnie ze staruszka, o którym mowa!

A co do ETCHa
Mnie Etch nawet z tym jajkiem (2.6.18) mulił, ale chodził! - Sprawiedliwość trzeba oddać :)
ODPOWIEDZ