Skąd niby deweloperzy Debiana mieliby mieć kod źródłowy, do którego nie mają praw. Ba, rozpowszechnianie takiego kodu byłoby sprzeczne z prawem i naruszało od groma praw właścicieli.
W Debianie masz do dyspozycji najczęściej albo - owszem z kodem źródłowym bądź w paczkach deb - sterowniki będące wolnościowym oprogramowaniem dla danego sprzętu, albo możesz stosować - w sumie nieco wbrew intencjom "czystego" Debiana - sterowniki przygotowane dla Debiana przez właścicieli tego oprogramowania. Bez kodu. Bodaj ATI i NVidia są tego najlepszymi przykładami.
Nie bedę się z prawnikiem klócił o kwestie prawne.
Mnie bardziej interesuje zastosowanie w praktyce czy dziala i jak działa.
Resztą nie ch się gryzipiórki zajmują.
Co do .. - "ze mozna sobie zainstalowac cos z Ubuntu na Debianie - wystarczy tylko chciec itp./itd.)
Nie mozna bo Ubuntu (o ile wiele paczek dla Ubuntu da sie zainstalowac na Debianie) - nie jest wystarczajaco kompatybilne z Debianem.
Przyklad. Musialem skompilowac kernel na maszynie z Ubuntu dla maszyny na, ktorej byl zainstalowany Debian (Debian byl SID - Ubuntu bylo 8.10).
Po skompilowaniui kernela DEBy z Ubuntu nie instalowaly sie po prostu na Debianie - byly zaleznosci w postaci wersji GCC.
Wiec zainstalowalem "odpowiednia" wersje GCC i wysypalo mi sie polowe systemu.
Przy okazji "apeluje" by nie "doradzac", lub sugerowac ze SIE DA. (mieszac Ubuntu z Debianem).
Brak managera ustrojst wlasnosciowych w Debianie jest zjawiskiem naturalnym - wynika ono z podejscia Debiana do "paczek" o niejasnym" kodzie.
sidjestgit pisze:Przy okazji "apeluje" by nie "doradzac", lub sugerowac ze SIE DA. (mieszac Ubuntu z Debianem).
Fakt, racja. Wycofuję się, choć akurat w przypadku tego menedżera, albo pójdzie, albo nie. W systemie nie powinno namieszać. Sam w Debianie, przez krótką chwilę miałem jeden program z Ubuntu. £aziło. Inny nie
zainstalował się z powodu niespełnionych zależności.
Brak managera ustrojst wlasnosciowych w Debianie jest zjawiskiem naturalnym - wynika ono z podejscia Debiana do "paczek" o niejsnym" kodzie.
Od Lenny'ego, kiedy już będzie stable - raczej już nie.
Z paczek raczej nie postawicie czegoś poważniejszego, ale od czego mamy polecenia w dpkg? Zarzućcie linkiem do paczki z tym ustrojstwem to pobawię się.
lis6502@Nexus:~/Desktop/dir/usr$ jockey-gtk
Traceback (most recent call last):
File "/usr/local/bin/jockey-gtk", line 298, in <module>
OSLib.inst = OSLib()
File "/usr/local/lib/python2.5/site-packages/jockey/oslib.py", line 79, in __init__
self._get_os_version()
File "/usr/local/lib/python2.5/site-packages/jockey/oslib.py", line 395, in _get_os_version
stderr=subprocess.STDOUT, close_fds=True)
File "/usr/lib/python2.5/subprocess.py", line 594, in __init__
errread, errwrite)
File "/usr/lib/python2.5/subprocess.py", line 1149, in _execute_child
raise child_exception
OSError: [Errno 2] Nie ma takiego pliku ani katalogu
Jeśli ktoś to zdebuguje to będziemy o krok do przodu.
Może głupi pomysł, ale..
Zamiast próbować przerzucić coś z Ubuntu do Debiana, być może lepszym rozwiązaniem jest poszerzenie możliwości EasyLina (http://easylin.pl/)? EasyLin działa natywnie w Debianie i działa raczej dobrze.
Ja chcę korzystać z Debiana, ale chcę też mieć w końcu poprawnie zainstalowane stery do grafiki. Otwarte niby działają, ale w grach robią kaszanę, a z zamkniętymi jest jakiś knyf, przez który próbuję od dłuższego czasu się przebić.
Dlatego, jeżeli istniałby taki "łatwy" konfigurator, to z przyjemnością bym skorzystał.