Mplayer działał, i korzystał z OSS4, nawet przy starcie KDE ten dźwięk też, KMix pracował również na OSS4, ale musiałem zrezygnować z tego gdyż problem był z Amarokiem.
Stworzyłem paczkę tak jak było podane w tym poradniku i zainstalowałem OSS4. Od tej pory w Phonon (bo właśnie chyba Phonon to to, co wyskakuje gdy wejdziemy w Ustawienia systemowe -> Multimedia?) przestał korzystać ze sterownika ALSY bo właśnie chyba ALSA stworzyła tam wpis o nazwie mojego modelu karty dźwiękowej. Zostały tylko dwa wpisy, PulseAudio i Jack Audio Connection Kit - które nie działają zresztą.
Zaczęły się moje próby powrotu do ALSY, więc usunąłem paczkę którą wcześniej zainstalowałem przez dpkg, usunąłem plik /etc/asound.conf który tworzyłem przy instalacji i to chyba na tyle zabiegów. W Phonon nie powrócił ten wpis który był wcześniej, a przy ładowaniu systemu widnieje taki napis:
Kod: Zaznacz cały
Setting up ALSA... done. (none loaded)
Aha, no i teraz nie działa mi dźwięk w żadnej aplikacji.. więc jak przywrócić ALSÊ?
Kombinowałem coś w stylu:
dpkg-reconfigure alsa-base
Pozdrawiam.
Edycja:
Zapomniałem dodać że po jakimś zabiegu w Ustawienia systemowe -> Multimedia są dwa wpisy:
ALSA default output
OSS default output
W tym właśnie Ustawienia systemowe -> Multimedia jest również zakładka Obsługa i tam jest do wyboru Xine i Gstreamer, pracuje na Xine bo na GStreamer jest tylko domyślne, które również nie wydaje dźwięków.