[+] Brak dźwi

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
Wild

[+] Brak dźwięków systemowych

Post autor: Wild »

Nie mam dźwięków systemowych w Debianie (jądro: 2.6.26-2, wersja stabilna). Korzystałem z poradnika Alsa - dźwięk w Linuksie.

Po wykryciu i wybraniu karty dźwiękowej z dostępnej listy, a następnie po jej skonfigurowaniu, uruchomiłem ponownie system. Po ponownym zalogowaniu na panelu obok zegara pojawił się głośnik, co chyba oznacza, że konfiguracja powiodła się. Następnie wszedłem w System -> Preferencje -Dźwięk, w zakładce Urządzenia wszędzie pozmieniałem na "Alsa - Advanced Linux Sound Architekture". Po kliknięciu przycisku testuj pojawia się dźwięk. Natomiast jak przejdę w zakładkę "Dźwięki" okazuje się, że przyciski od dźwięków systemowych są nieaktywne.

Dodam, że nic nie kombinowałem z miksowaniem dźwięku, ponieważ po uruchomieniu muzyki np. w amaroku, kaffeine oraz Rhythmbox nie ma problemu z odsłuchaniem muzyki, więc doszedłem do wniosku, że miksowanie działa poprawnie. Zauważyłem, że w katalogu usr/share/sounds znajdują się pliki w formacie wmv. Myślałem, że może nie mogę odtwarzać tych plików ale okazało się, że mogę (mam zainstalowany kodek w32codecs).
Reasumując brakuje mi tylko dźwięków systemowych, filmy różnego rodzaju formatu oraz mp3 odtwarzają się bez problemów.
Proszę o pomoc, dziwnie trochę jest bez dźwięku systemowego.
A4070230

Post autor: A4070230 »

Witam.
Skądś (tak ma być, "panie" fnmirk - to jest prawidłowe wyrażenie) to znam i też mnie to zastanawiało. Ale doszedłem do wniosku, że każda zmiana na "lepsze", pociąga za sobą pewne konsekwencje. Każda nowsza wersja ma oczywiście poprawionych kilka (może -naście) błędów poprzedniej, ale posiada również własne, nowe - jak ona sama.
Konkretnie: wcześniej miałem wersję Etch, dźwięki systemowe były, nie było za to dźwięku np. w grach. Kiedy natomiast w preferencjach wyłączyłem dźwięki systemowe - gry pięknie grały swoją muzyczkę i efekty.
Teraz, w Lenny, mam jak Ty - systemowych brak, gry grają, niezależnie od ustawień w preferencjach.
Chyba musimy poczekać na kolejne NOWE... Ciekawe jaką niespodziankę teraz przyniesie :-)
Wild

Post autor: Wild »

Już mi działa, trzeba było poszukać na forum. Odpowiedź jest >tu<, a dokładniej post:
schpunt pisze:Miałem podobny problem. Wszystkie dźwięki w filmach i innych programach działają, miksowanie dźwięku też działa. Brak było dźwięków systemowych w Gnome. Pomogła instalacja PulseAudio a dokładnie tych paczek:

Kod: Zaznacz cały

libao2 libao-pulse libpulse0 libpulse-browse0 libpulsecore5 pulseaudio pulseaudio-edound-compat pulseaudio-module-hal pulseaudio-module-x11 pulseaudio-utils
Czy wszystkie są potrzebne nie wiem ale z nimi działa. Przynajmniej u mnie.
Mam nadzieję, że powyższy link rozwiąże problem.
A4070230

Post autor: A4070230 »

Zobaczę, na pewno sprawdzę.
Teraz bardziej zależy mi na jak najszybszym przerzuceniu systemu na nowy dysk, bo ostatnio, podczas uruchamiania systemu, coraz częściej pojawiały się komunikaty o błędach partycji hda7, a w czasie pracy - przycięcia, a nawet zawieszenia systemu.
---------------------------
Dodane 4.10.2009
Zainstalowałem co podałeś i faktycznie działa.
Tylko czemu z tym tyle zachodu?
Czy nie powinno się to co potrzeba, instalować domyślnie, podczas instalacji systemu, lub - kiedy uaktywniam dźwięki systemowe - powinny się (moim zdaniem) automatycznie doinstalować pakiety, które są do ich odtwarzania potrzebne.

[ Dodano: 2009-10-08, 19:14 ]
Witam ponownie.

Chociaż dźwięki systemowe pojawiły się. Ten plusik przed tematem został chyba zbyt wcześnie postawiony.
Wild: Czy słyszysz u siebie dźwięk wylogowania?
U mnie, podczas zamykania systemu, przełączania użytkownika i wylogowania, nie słychać przypisanego temu zdarzeniu dźwięku.
ODPOWIEDZ