Witam.
Mam następujący problem przy budowie własnej paczki iptables-1.4.4 (oryginalne źródła oraz własne łatki). Normalna konfiguracja na zasadzie ./configure, make przechodzi bez problemów, ale już dpkg-buildpackage -rfakeroot zatrzymuje się podczas kompilacji zwracając błąd:
Wyświetli się lista brakujących w systemie pakietów (lub nie, jeżeli mamy system przygotowany do kompilacji i budowy pakietu). Instalujemy potrzebne pakiety. Opuszczamy konto root.
Teraz możemy przystąpić do budowy pakietu z własnych źródeł lub tych pobranych z repozytorium.
Tak. Generalnie tak robimy i gdybym mógł z tego dobrodziejstwa skorzystać pewnie bym to zrobił. Jednak czasami zachodzi potrzeba skompilowania czegoś zupełnie według własnych upodobań, z własnymi łatkami. Do tej pory (jądro 2.6.24.7 ze starszymi iptables) według mojej metody wszystko działało bez problemów. Teraz jakoś nie może i prosiłbym nie pozbywać mnie tekstami, że to już było na forum. Jakby było to bym sobie znalazł i poradził z problemem.
baroo, zrozumiałeś mój tekst? Wydaje mi się że nie. Przeczytaj go uważnie. Dostałeś przepis podstawowy, o szczegóły musisz zatroszczyć się sam, zerkając do dokumentacji. Przygotuj według tej zasady - jaką opisuję już nie wiem, który raz - system. Wykonaj najpierw podstawową paczkę, a w drugiej kolejności dopiero swoją.
Jest w tym wszystkim jedno ale... Ja potrzebuję stworzyć paczkę dla Etcha tam najnowsze wydanie iptables to 1.3.6. Mimo wszystko zastanawia mnie dlaczego zwykłe polecenie ,,make'' używając tych samych kompilatorów działa doskonale, a ,,dpkg-buildpackage'' już nie. Powiedziałbym, że wina jakichś ścieżek, ale nie mam za bardzo wiedzy jak dokładnie działa ,,dpkg-buildpackage''.