To zależy czy cokolwiek kiedyś podpisywaliście z tą firmą. Jeśli nie to się deczko chłopaki zagalopowali z tym sądem.
Wkleje tu coś:
¬ródło ngo.pl
Prawa osób, których dane są przetwarzane
Ustawowym obowiązkom administratora danych odpowiadają uprawnienia osób, których dane znajdują się w ich zbiorach i podlegają przetwarzaniu. Każdemu przysługuje prawo do kontroli, tzn. mamy prawo wiedzieć kto i w jakim celu zbiera nasze dane - dlatego też można domagać się od wszystkich prowadzących zbiory danych osobowych informacji czy Twoje personalia są tam zamieszczone oraz przetwarzane i w jakim celu. Takiego sprawdzenia danych można dokonywać nie częściej niż raz na 6 miesięcy u jednego administratora danych.
Wniosek o podanie informacji o danych osobowych posiadanych przez administratora może wyglądać tak:
Kod: Zaznacz cały
Miejscowość, dnia.................
..........................................................
(imię i nazwisko składającego wniosek)
.........................................................
(adres składającego wniosek)
.....................................................................
(nazwa i adres siedziby administratora danych)
Na podstawie art.32, ust. 1, pkt 1-5 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 roku o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 1997 r., nr 133, poz. 883) wnoszę o podanie następujących informacji dotyczących posiadanych przez Państwa firmę danych dotyczących mojej osoby:
czy moje dane osobowe są przetwarzane przez Państwa firmę,
od kiedy oraz jakimi moimi danymi Państwo dysponujecie,
z jakiego źródła pozyskaliście Państwo moje dane,
w jakim celu, zakresie i w jaki sposób przetwarzacie Państwo moje dane,
czy przekazaliście Państwo moje dane osobowe innemu administratorowi danych, jeśli tak - proszę o podanie zakresu przekazanych danych i pełnej nazwy oraz siedziby tego administratora.
...............................................
( podpis składającego wniosek )
Jeśli okaże się, że dane osobowe rzeczywiście się w takiej bazie znajdują, to można:
a) żądać ich uzupełnienia, uaktualnienia lub sprostowania, gdy są one niekompletne, nieaktualne lub nieprawdziwe;
b) żądać czasowego lub stałego usunięcia danych ze zbioru od podmiotu, który je przetwarza, gdy zebranie danych nastąpiło z naruszeniem Ustawy o ochronie danych osobowych(np. bez poinformowania klienta o fakcie przetwarzania jego danych osobowych) albo też gdy zebrane dane nie służą celowi dla którego zostały zebrane (np. klient udzielił ich w celu wywiązania się z umowy zawartej z Towarzystwem ubezpieczeniowym, a to ostatnie wykorzystuje dane klienta do przesyłania materiałów reklamowych jakiegoś banku). Można w tym celu wystosować żądanie o zaprzestanie przetwarzania danych o treści - "na podstawie art.32, ust. 1 pkt 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 roku o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 1997 r., nr 133, poz. 883) żądam zaprzestania przez Państwa firmę przetwarzania danych dotyczących mojej osoby oraz ich usunięcia z Państwa bazy danych";
c) zawsze, niezależnie od tego, czy dane te zostały zebrane z naruszeniem ustawy o ochronie danych osobowych, czy też nie, możliwe jest żądanie w formie tzw. sprzeciwu zaprzestania przetwarzania Twoich danych dla celów marketingowych. W takiej sytuacji podmiot, który takie żądanie otrzymał musi niezwłocznie i trwale wykreślić Twoje dane ze swoich zbiorów, bez możliwości odwoływania się do GIODO. W formie sprzeciwu można również uniemożliwić administratorowi danych przekazywanie danych osobowych dalszym podmiotom. Przykład treści sprzeciwu - "Na podstawie art.32, ust. 1, pkt 8 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 roku o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 1997 r., nr 133, poz. 883) wnoszę sprzeciw wobec przetwarzania danych dotyczących mojej osoby w celach marketingowych / wobec dalszego przekazywania danych dotyczących mojej osoby przez Państwa firmę innym osobom";
d) na przetwarzanie danych osobowych z naruszeniem ustawy przez administratora można też zgłosić skargę do GIODO - może ona brzmieć np. tak:
Kod: Zaznacz cały
Miejscowość, dnia................
...................................................
(imię i nazwisko zgłaszającego skargę)
...................................................
(adres zgłaszającego skargę)
Generalny Inspektor Ochrony Danych Osobowych
ul. Stawki 2, 00-193 Warszawa
Na podstawie art. 12, pkt 2) ustawy z dnia 29.08.1997r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 1997 r., Nr 133, poz. 883) zgłaszam skargę na naruszenie przez ............... (nazwa i adres siedziby administratora danych) przepisów tejże ustawy.
(opis naruszenia przepisów o ochronie danych osobowych)
(żądanie jakie kierujemy w związku ze skargą do GIODO)
W związku z powyższym wnoszę o podjęcie przez GIODO działań zmierzających do..................
....................................................
(podpis zgłaszającego skargę)
------------------------------------
Dopóki trwa wymiana, zdań z wymachiwaniem łapkami przeważnie nic to nie daje. Ale gdy zaczynają się w pismach pojawiać paragrafy (znak, że klient faktycznie się wk.... i zaczął szukać innych rozwiązań) dla świętego spokoju przeważnie dane są szybko usuwane.