Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
Tomeku
Beginner
Akkon pisze: No i zagdaka rozwiązana! Po prostu nie aktualizujesz systemu, bo komendą apt-get update tego zwyczajnie zrobić nie można.
Aktualizuję pakiety komendą apt-get upgrade.
aptitude upgrade po prostu chce mi więcej niepotrzebnych paczek ściągnąć, dlatego używam apt-geta
Akkon
Junior Member
Tomeku pisze: aptitude upgrade po prostu chce mi więcej niepotrzebnych paczek ściągnąć
Aptitude domyślnie instaluje również pakiety rekomendowane, zapewne o nie tutaj chodzi.
Tak dla mojej prywatnej ciekawości, możesz wkleić wyniki następujących poleceń:
Kod: Zaznacz cały
dpkg --get-selections | grep hold
aptitude search ~ahold
Dzięki.
iria
Junior Member
Akkon pisze: Aptitude domyślnie instaluje również pakiety rekomendowane, zapewne o nie tutaj chodzi.
Z tego co wiem, apt od wersji 0.7 również to robi.
Tu bardziej chodzi o metodę aktualizacji.
Aptowe
odpowiada
w aptitude, czyli aktualizacji bez usuwania pakietów.
Tomku , aktualizując w swój sposób system nie pozwala na zainstalowanie też innych części systemu, które powinny już dawno znaleźć się w Sidzie. Więc tak na prawdę nie ma pełnoprawnego Sida.
Mogę się mylić, ale dla mnie takie wytłumaczenie jest logiczne. Najłatwiej je sprawdzić wydając polecenie pełnej aktualizacji, wtedy dowiemy się czy tylko KDE4 zostało zatrzymane czy też inne części systemu.
Akkon
Junior Member
iria pisze: Tu bardziej chodzi o metodę aktualizacji.
Tylko, że safe-upgrade powinno zaktualizować właściwe pakiety KDE i je podnieść do wyższych wersji...
:idea: chyba, że aktualizacja do KDE4 wymaga jeszcze deinstalacji/instalacji innych pakietów, a skoro
Tomeku aktualizuje bezpiecznie, to apt nie może tego wykonać i siłą rzeczy za każdym razem zatrzymuje paczki KDE w starej wersji :?: Tak, to by tłumaczyło informację o braku ręcznego wstrzymywania jakichkolwiek pakietów, ale to oznacza prostą drogę do rozwalenia systemu.
iria pisze: Więc tak na prawdę nie ma pełnoprawnego Sida.
Chyba znowu będziesz musiał zmienić zdanie ;-)
iria
Junior Member
Akkon pisze: ale to oznacza prostą drogę do rozwalenia systemu.
Prostą, ale dłuuuugą. ]Chyba znowu będziesz musiał zmienić zdanie ;-)[/quote]
Wątpię. 8-) Jedyne co mnie może przekonać, to lista pakietów do zaktualizowania, po wydaniu
, która będzie zawierała jedynie pakiety KDE4. ;-)
Tomeku
Beginner
Akkon pisze:
Tak dla mojej prywatnej ciekawości, możesz wkleić wyniki następujących poleceń:
dpkg --get-selections | grep hold
aptitude search ~ahold
tomeku@debian:~$ dpkg --get-selections | grep hold
gtk-qt-engine hold
tomeku@debian:~$ aptitude search ~ahold
ih gtk-qt-engine - theme engine using Qt 4 for GTK+ 2.x
Czyli tak jak wcześniej pisałem.
Na razie nie aktualizują mi się paczki ściśle związane z KDE4, więc mi to nie przeszkadza, oprócz dpkg i dpkg-dev (są zależne od konquerora).
iria
Junior Member
Tomeku , a możesz też dla mnie pokazać wynik polecenia:
Byłbym wdzięczny. :-)
Tomeku
Beginner
No po tym oczywiście będzie chciało zainstalować KDE4 i inne potrzebne mu rzeczy
tomeku@debian:~$ sudo apt-get dist-upgrade
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności
Odczyt informacji o stanie... Gotowe
Obliczanie aktualizacji...Gotowe
Następujące pakiety zostaną USUNIÊTE:
acetoneiso amarok-engine-xine hplip-gui kcontrol kdebase kdebase-bin kdebase-bin-kde3 kdesktop kicker
kmenuedit konqueror konqueror-nsplugins kpersonalizer ksmserver ksplash ktip
Zostaną zainstalowane następujące NOWE pakiety:
amarok-utils exiv2 google-gadgets-common google-gadgets-gst google-gadgets-qt google-gadgets-xul kaboom
kde-l10n-pl kdebase-runtime kdebase-runtime-data kdebase-workspace-bin kdebase-workspace-data
kdebase-workspace-kgreet-plugins kdegames-mahjongg-data kdelibs-bin kdelibs5 kdelibs5-data kdepimlibs-data
kdepimlibs5 kinfocenter kwin-style-qtcurve kwrite libakonadiprivate1 libarchive1
libboost-program-options1.39.0 libcelt0 libclucene0ldbl libeet1 libeina-svn-03 libexiv2-5 libggadget-1.0-0
libggadget-qt-1.0-0 libgps18 libical0 libkcddb4 libkde4-ruby1.8 libkdecorations4 libkdegames5 libkephal4
libkfontinst4 libknotificationitem-1-1 libkonqsidebarplugin4 libkscreensaver5 libksgrd4 libkwineffects1
libkworkspace4 libloudmouth1-0 libnepomukquery4 libnepomukqueryclient4 libplasma-applet-system-monitor4
libplasma-geolocation-interface4 libplasma-ruby libplasma-ruby1.8 libplasma3 libplasmaclock4 libpolkit-qt0
libprocesscore4 libprocessui4 libpulse-mainloop-glib0 libqedje0a libqimageblitz4 libqt4-ruby1.8
libqtruby4shared2 libqtscript4-core libqtscript4-gui libqtscript4-network libqtscript4-sql
libqtscript4-uitools libqtscript4-xml libqzion0a libsmokekde4-2 libsmokeplasma2 libsmokeqt4-2 libsmokesoprano2
libsolidcontrol4 libsolidcontrolifaces4 libsoprano4 libstreamanalyzer0 libstreams0 libstrigiqtdbusclient0
libtag-extras0 libtaskmanager4 libutempter0 libweather-ion4 libxklavier12 oxygen-icon-theme oxygencursors
plasma-dataengines-workspace plasma-scriptengine-googlegadgets plasma-scriptengine-javascript
plasma-scriptengine-python plasma-scriptengine-qedje plasma-scriptengine-ruby plasma-scriptengine-superkaramba
plasma-scriptengine-webkit plasma-scriptengines plasma-widgets-workspace python-kde4 soprano-daemon
systemsettings
Następujące pakiety zostały zatrzymane:
ark gtk-qt-engine kdepasswd kfind
Następujące pakiety zostaną zaktualizowane:
amarok amarok-common dpkg dpkg-dev kamera kappfinder kate kcalc kde-i18n-pl kde-style-qtcurve kdebase-data
kdemultimedia-kio-plugins kdm kget klipper kmahjongg kmines kmix konsole krename ksysguard ksysguardd
kwin-style-dekorator libjack0 qtcurve
25 aktualizowanych, 100 nowo instalowanych, 16 usuwanych i 4 nieaktualizowanych.
Konieczne pobranie 163MB archiwów.
Po tej operacji zostanie dodatkowo użyte 247MB miejsca na dysku.
Kontynuować [T/n]?
KDE4 testuje sobie na razie na VBoxie.
iria
Junior Member
Dzięki.
Jednak znalazłeś dobry sposób na utrzymanie KDE3 na Sidzie. Nie widzę tam innych pakietów niż KDE4, więc reszte masz aktualną.
Gratuluję. :-)