Witam.
Zaczyna się już 2 tydzień od czasu jak próbuję skonfigurować swojego laptopa (toshiba a350-13a) do pracy z Debianem Lenny. Po zainstalowaniu Debiana i resecie x-y się nie uruchomiły - domyślnie używany sterownik to ati. Pomogła zmiana sterownika na vesa. I jest to niestety jedyny sterownik, na którym tryb graficzny działa.
Proszę was o pomoc. Znalazłem w interncie sporo opisów jak uruchomić grafiki ATI. Próbowałem użyć sterowników: ati, radeon, radeonhd, fglrx. Niestety na żadnym z nich nie chce mi działać. Na ati, radeon i fglrx przy próbie uruchomienia środowiska graficznego pojawia się tylko mrugający kursor w lewym górnym rogu ekranu i na tym koniec. Czasem system zareaguje na ctrl+alt+del i się zresetuje. Czasem trzeba go wyłączyć przytrzymując przycisk zasilania. Natomiast na radeonhd z początku wyrzucało mi błąd:code]No screen found[/code]ale później skompilowałem sterownik ze źródeł i komunikat był już inny.
Znalazłem gdzieś informację, że problem może wynikać z tego, że mam 4GB ramu w laptopie. Skompilowałem jądro zgodnie z tym co było w punkcie 10.7 na stronie http://www.x.org/wiki/radeonhd. Niestety nic to nie zmieniło. Próbowałem z jądrami 2.6.26-1-686, 2.6.26-2-686, 2.6.30-bpo.0-686 i próbowałem sam skompilować 2.6.31.
Proszę o pomoc. Jeśli nie da się tej karty skonfigurować dla sterowników innych niż vesa to czy jest jakaś możliwość żeby na vesie uruchomić ekran w rozdzielczości 1366x768? Niekoniecznie zależy mi na tym aby z tej grafiki wycisnąć pod Debianem wszystko co się da - zależy mi na uzyskaniu prawidłowej rozdzielczości.
Pozdrawiam.