Witam. Trochę głupie pytanie, bo używam Linuksa od jakiegoś roku, a czasami nie mogę znaleźć najprostszych rzeczy.
Niejednokrotnie zdarzyło mi się że po wyjściu z jakiegoś Programu/Gry pełnoekranowej zostawał mi biały ekran oraz brak pulpitu (szczególnie dotyczy to Wine). Czy jest jakiś sposób aby kombinacją klawiszy przeładować plazmę? Do tej pory robiłem to tak, że skrótem klawiszowym uruchamiałem konsolę, wylogowywałem użytkownika i logowałem ponownie, jednak na dłuższą metę jest to męczące. A może da się jakoś zrestartować całe środowisko bez wylogowania?
Skróty klawiatury do zerowania pozosta
Kod: Zaznacz cały
kquitapp plasma-desktop && sleep 10 && plasma-desktop
Moim zdaniem nie da się zrestartować całego środowiska graficznego bez wylogowania. Jest to de facto restart KDM, a to ubija wszystkie procesy potomne względem niego.
Ewentualnie można by się pokusić o napisanie skryptu odpalanego w screenie który:
-zapisywałby sesję oraz otwarte programy nie podlegające menagerowi sesji
-restartowałby kdm
- w razie potrzeby logował użytkownika ponownie - to dla tych którzy nie mają zazn. opcji "zaloguj automatycznie w wypadku awarii serwera X.
-przywracał zapisaną sesję i pozostałe programy.
Jak dla mnie zbyt wiele kombinacji, a "zysk" dość dyskusyjny.
Ewentualnie można by się pokusić o napisanie skryptu odpalanego w screenie który:
-zapisywałby sesję oraz otwarte programy nie podlegające menagerowi sesji
-restartowałby kdm
- w razie potrzeby logował użytkownika ponownie - to dla tych którzy nie mają zazn. opcji "zaloguj automatycznie w wypadku awarii serwera X.
-przywracał zapisaną sesję i pozostałe programy.
Jak dla mnie zbyt wiele kombinacji, a "zysk" dość dyskusyjny.
Witam ponownie, wielkie podziękowania za polecenia, bardzo mi się przydały. Jednak dalej mam kłopot, i myślę że nieco głębszy, sięgający chyba aż do X-ów. Problem jest taki, że podczas uruchamiania aplikacji w innej rozdzielczości (zazwyczaj mniejszej) zaczynają się dziać dziwne rzeczy. Ekran jest obcinany i nic się nie trzyma ładu (choć nie zawsze), ale regułą jest i to prawie za każdym razem podczas wychodzenia. Pulpit nie wraca do swojej rozdzielczości (czyli 1280x1042), a zostaje w mniejszej, do tego ekran jest obcięty i nie działa prawidłowo.
Myślałem, że problem rozwiążę skrótem z klawiatury, więc zrobiłem sobie:
Co się jednak okazało rozdzielczość zmieniła się na właściwą, ale o tyle co się pixeli poszerzył pulpit to zamiast obrazu jest białe puste pole.
Próbowałem właśnie używać tego polecenia i w nim problem też występuje przy zmianie rozdzielczości.
Wklejam jeszcze xorg.conf jakby coś.
Myślałem, że problem rozwiążę skrótem z klawiatury, więc zrobiłem sobie:
xrandr -s 1280x1024
Próbowałem właśnie używać tego polecenia i w nim problem też występuje przy zmianie rozdzielczości.
Wklejam jeszcze xorg.conf jakby coś.
# xorg.conf (X.Org X Window System server configuration file)
#
# This file was generated by dexconf, the Debian X Configuration tool, using
# values from the debconf database.
#
# Edit this file with caution, and see the xorg.conf manual page.
# (Type "man xorg.conf" at the shell prompt.)
#
# This file is automatically updated on xserver-xorg package upgrades *only*
# if it has not been modified since the last upgrade of the xserver-xorg
# package.
#
# Note that some configuration settings that could be done previously
# in this file, now are automatically configured by the server and settings
# here are ignored.
#
# If you have edited this file but would like it to be automatically updated
# again, run the following command:
# sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg