Witam
Mam problem z montowaniem pod losową nazwą moich partycji windowsowych. Dokładniej, przy każdym uruchomieniu partycje (dev/hda1, dev/hda5 i dev/sda1) nazywane są na przemian: media/disk, media/disk-1 i media/disc-2. Wolałbym żeby było to zrobione na stałe, ale nie wiem jak to zrobić.
Proszę o pomoc.
Akurat w przypadku pendrive'a to normalne, a przynajmniej tak powinno być. Jeśli używasz gnome, to tam chyba można tak zrobić wykorzystując gnome-mount i gnome-keyring. Po zamontowaniu partycji przez "kliknięcie" (co wiąże się z podaniem hasła roota) można zapisać to hasło w bazie kluczy. Podczas kolejnych uruchomień gnome partycje będą się montować automatycznie.
Taką mam teorię. W przypadku kde też coś podobnego pewnie istnieje. Wracając do tematu, ja bym zwyczajnie dopisał partycje do fstaba i wyłączył to automatyczne montowanie.
mam Gnome i zainsalowane te pakiety
Dopiszę partycje do fstaba ale nie wiem czy wyłączenie automontowania przeszkodzi przy wykrywaniu kart pamieci i pendrive'ów
Dzięki za pomoc
Gdzieś tam powinno siedzieć zapisane hasło, które kiedyś podałeś przy montowaniu partycji.
Jak usuniesz z bazy upoważnienie, to partycje przestaną się automatycznie montować.
Panowie, spokojnie. Wystarczy dodać odpowiednie wpisy do fstab.
Za automatyczne montowanie odpowiedzialny jest HAL, ale następuje to dopiero po zamontowaniu partycji z fstab'a.
A mieszanie przy automontowaniu może tylko utrudnić życie przy używaniu pendrive'ów czy dysków USB.