w
włączanie 10 komputerów na raz
Witam. Chciałbym zasięgnąć rady. Mam w sieci 10 komputerów, które włączają się automatycznie o godzinie 22 i wykonuje się kopia zapasowa poprzez cobiana po jej ukończeniu komputery się wyłączają.
Włączanie komputerów realizuję za pomocą funkcji w biosie. Teraz muszę zmienić godzinę włączania i biegać miedzy komputerami to nie za wygodne, czy istnieje jakaś aplikacja która włączy mi komputer, coś jak wake on lan, ale żeby mogła z automatu obsłużyć wiele maszyn?
Włączanie komputerów realizuję za pomocą funkcji w biosie. Teraz muszę zmienić godzinę włączania i biegać miedzy komputerami to nie za wygodne, czy istnieje jakaś aplikacja która włączy mi komputer, coś jak wake on lan, ale żeby mogła z automatu obsłużyć wiele maszyn?
Wszystko zależy czy płyty główne i bios tych komputerów wspierają WoL. Jeśli tak to + prosty skrypt do "automatyzacji" zadania.
Kod: Zaznacz cały
apt-get install wakeonlanKońcówki są z Windowsem, ale komputer który obsługiwał by ich włączanie to Debian.
Tak obsługują. Spokojnie, tylko ja w pisaniu skryptów nie jestem za dobry.darkwater pisze:Wszystko zależy czy płyty główne i bios tych komputerów wspierają WoL. Jeśli tak to+ prosty skrypt do "automatyzacji" zadania.Kod: Zaznacz cały
apt-get install wakeonlan
Skrypt to za dużo powiedziane, według mnie wystarczy jedna linijka do crontaba.
man 5 crontab
man wakeonlanDziękuję rzeczywiście o tym nie pomyślałem, warto spróbować.darkwater pisze:Skrypt to za dużo powiedziane, według mnie wystarczy jedna linijka do crontaba.Kod: Zaznacz cały
man 5 crontab man wakeonlan
Wiem, że to nie jest rozwiązanie ale można to zrobić tak.
Tworzysz plik stop.bat
o zawartości
-f / force - ubij wszystko gdyż czasem zdarza się, że jakiś program / proces nie chce się zamknąć
-s / shutdown
W windowsowym CRONIE / bo nawet nie wiem jak się to tam nazywa / ustawiasz godzinę wykonania skryptu. To rozwiązanie ma wadę w postaci tego, że pliki mogą się jeszcze nie skończyć kopiować ale jeśli założysz odpowiednio duży margines to powinno zdać egzamin.
Tworzysz plik stop.bat
o zawartości
shutdown.exe -f -s-f / force - ubij wszystko gdyż czasem zdarza się, że jakiś program / proces nie chce się zamknąć
-s / shutdown
W windowsowym CRONIE / bo nawet nie wiem jak się to tam nazywa / ustawiasz godzinę wykonania skryptu. To rozwiązanie ma wadę w postaci tego, że pliki mogą się jeszcze nie skończyć kopiować ale jeśli założysz odpowiednio duży margines to powinno zdać egzamin.