Niestabline dzia

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
Awatar użytkownika
Ridd

Niestabline działanie opery

Post autor: Ridd »

Witam wszystkich.

Od bardzo długiego czasu walczę o to, żeby opera działała poprawnie.
Używałem opery linuksowej na wielu dystrybucjach, lecz zawsze był ten sam problem.
Po pierwsze, do totalnego zwisu opery można doprowadzić otwierając kilka stron z flashem (5 zakładek), podczas gdy ta sama wersja opery, na tym samym komputerze, z tym, że pod Windowsem radzi sobie doskonale z 20 zakładkami. Poza tym opera często lubi nie odpowiadać, gdy w trakcie logowania wyskoczy manager haseł i za szybko kliknie się "nie teraz". Wie ktoś czym jest powodowana taka straszna różnica między operą Windows a Linux?
yantar
Member

Post autor: yantar »

Różnice są w paru rzeczach m.in w tym jak flash ogólnie działa na Linuksie. Jak podasz co to za wersja Opery/flasha i jakim sprzętem dysponujesz (procesor, RAM) łatwiej ci ktoś pomoże. Bez tego to wróżenie z fusów.
Awatar użytkownika
Ridd

Kod: Zaznacz cały

Informacje o wersji
Wersja
9.64
Kompilacja
2480
Platforma
Linux
System
i686, 2.6.26-1-686
Biblioteka Qt
3.3.8b
Java
¦rodowisko uruchomieniowe Javy (JRE) zainstalowane
Flash w wersji 10.0.32.18
Awatar użytkownika
Katiusha
Beginner

Post autor: Katiusha »

Ridd, u mnie czasem to samo się dzieje co i u Ciebie tzn. Opera zawiesza się czasem na stronach z flashem.
Wtedy po prostu zamykam całą Operę i odpalam od nowa. Man ustawioną na "Kontynuuj przerwaną sesje" i zakładki otwierają się te same, a strona "zawieszająca" po takim czymś działa już poprawnie.
Nic lepszego dotąd nie wymyśliłam na to ;-)
yantar
Member

Proponowałbym, przejść już na wersję RC10 Opery, która jest dostępna od paru dni. Flash 9 chodził na 9.64 całkiem znośnie. Z Flash 10 różnie bywało.
U mnie aktualnie Opera 10 i Flash 10 na pokładzie i widzę znaczną poprawę jeśli chodzi o otwieranie większej liczby stron z elementami flashowymi. Jedną z bolączek Opery 9.64 był problem z czyszczeniem cache pluginów co doprowadzało do zwisu całej przeglądarki.
djdoublev

Post autor: djdoublev »

Odkąd pamiętam to Opera zawsze się zawieszała, ale muszę powiedzieć, że ostatnio się już poprawiło. Możliwe, że wersja flasha może jakoś zawieszać operę ?
yantar
Member

djdoublev pisze:Możliwe, że wersja flasha może jakoś zawieszać operę ?
Trudno powiedzieć, były lepsze i gorsze momenty jak Opera współpracowała z tą wtyczką. Z Flashem linuksowym nie tylko Opera miewała problemy. U jednych czasem wszystko gra bezproblemowo u innych idzie jak po grudzie. (Pomijam już fakty gdzie często ludzie sami szukali problemów, kombinując niemiłosiernie zamiast zainstalować po ludzku wszystko z repozytoriów)
Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator

Post autor: Rafal_F »

Potwierdzam wypowiedź yantara, Opera 10 RC2 i flash 10 działają całkiem dobrze, w porównaniu do poprzednich wersji widzę znaczną poprawę.
Awatar użytkownika
Ridd

Rzeczywiście, wiedzę sporą poprawę. 10 działa stabilnie z flashem sprawia działane szybszego działana w prównaniu do 9.
Awatar użytkownika
Katiusha
Beginner

Post autor: Katiusha »

Ridd, czy aktualizowałeś swoją Opere z 9.64 do 10?
Pytam, bo chce się dowiedzieć czy wszystkie ustawienia stabilnej Opery 9.64 są zachowane po aktualizacji do Opery 10?
Chodzi mi o to czy nie ma tak sporych różnic między tymi wydaniami, że trzeba od nowa konfigurować całą Opere, a ja naprawde mam sporo z tym roboty, bo i belki, przyciski, preferencje, skrypty javy, skórki, opera:config etc. musiałabym od nowa dostosowywać pod siebie.
Najlepiej by było jakby nowa wersja Opery przechwytywała wszystkie ustawienia ze starej.

I przy okazji, mając zainstalowany pakiet:

Kod: Zaznacz cały

root@debian:/home/kati# dpkg -l | grep flashplugin
ii  flashplugin-nonfree  1:2.5  Adobe Flash Player - browser plugin
to którą wersje Flash Player'a mam w systemie, jeszcze 9.xx czy juz może 10.xx?
ODPOWIEDZ