Konwertowanie filmu w 1080p mkv do 720p
Konwertowanie filmu w 1080p mkv do 720p
Witam.
Posiadam film w rozdzielczości 1080p w formacie mkv i skoro film mi się zacina chcę go konwertować do 720p, czym i jak?
Zainstalowałem z repozytorium oogconverter ale nie takiego programu szukam a innych nie ma w repozytorium.
Pozdrawiam.
Posiadam film w rozdzielczości 1080p w formacie mkv i skoro film mi się zacina chcę go konwertować do 720p, czym i jak?
Zainstalowałem z repozytorium oogconverter ale nie takiego programu szukam a innych nie ma w repozytorium.
Pozdrawiam.
W tym wypadku powinien sprawdzić się mencoder.
Kod: Zaznacz cały
apt-cache search mencoder
...
mencoder - MPlayer's Movie Encoder
...
apt-cache policy mencoder
mencoder:
Zainstalowana: 1:1.0.rc2svn20080706-0.1lenny1
Kandydująca: 1:1.0.rc2svn20080706-0.1lenny1
Tabela wersji:
*** 1:1.0.rc2svn20080706-0.1lenny1 0
500 [url]http://www.debian-multimedia.org[/url] lenny/main Packages
100 /var/lib/dpkg/statusJeśli mencoder to polecenie powinno wyglądać mniej więcej tak:
gdzie;
xxx - to parametr skalowania szerokości obrazu (u Ciebie 720)
yyy - jw. tylko dla wysokości. Jeśli nie chcesz mieć zakłóconych proorcji obrazu, to wielkość tego paramteru musi być proporcjonalnie pomnejszona w stosunku do oryginału.
mencoder /katalog/film -oac copy -vf scale=xxx:yyy -ovc copy -o /katalog/film/przekonwertowanyxxx - to parametr skalowania szerokości obrazu (u Ciebie 720)
yyy - jw. tylko dla wysokości. Jeśli nie chcesz mieć zakłóconych proorcji obrazu, to wielkość tego paramteru musi być proporcjonalnie pomnejszona w stosunku do oryginału.
Dołączę się do pytania, bo cos takiego mi nie działa:
Plik źródłowy - mkv 1080p (czyli: 1920x800), video: avc1, audio: dts, rozmiar pliku 8.75 GB Polecenie powyższe nie robi NIC - powstaje dokładnie taki sam plik, jak plik źródłowy o takiej samej rozdzielczości
Co tu jest źle? Zalezy mi na obniżeniu rozdzielczości, bo po pierwsze nie nagram tego czegoś na żadną płytę (nawet na 2-warstwowe DVD się nie zmieści), a po drugie mój komp nie udzwignie dekodowania avc w takiej rozdzielczości, po trzecie na 21-calowym monitorze spokojnie wystarczy 720p
Czy się mylę, że nie powinno być ovc copy?
[ Dodano: 2009-09-26, 01:24 ]
Dodam jeszcze może że avidemux od razu się wywala
mencoder The.Passion.Of.The.Christ.2004.1080p.BluRay.x264-Japhson.mkv -oac copy -vf scale=1280:533 -ovc copy -o Pasja.720p.mkv
Co tu jest źle? Zalezy mi na obniżeniu rozdzielczości, bo po pierwsze nie nagram tego czegoś na żadną płytę (nawet na 2-warstwowe DVD się nie zmieści), a po drugie mój komp nie udzwignie dekodowania avc w takiej rozdzielczości, po trzecie na 21-calowym monitorze spokojnie wystarczy 720p
Czy się mylę, że nie powinno być ovc copy?
[ Dodano: 2009-09-26, 01:24 ]
Dodam jeszcze może że avidemux od razu się wywala
Tak, trzeba przekodować. By zachować maksymalnie jakość wystarczy tylko ustawić odpowiednio wysoki (równy oryginałowi lub do niego zbliżony) parametr vbitrate. Dla filmów konwertowanych z dvd wartość ok. 3000 powinna w zupełności wystarczyć. Fragment kodu, dla kodeka divx, mógłby wyglądać tak:
oczywiście trzeba pamiętać, że takie kodowanie powinno mieć dwa przebiegi, co oznacza niestety stratę czasu i mocy procesora.
-vf scale=1280:533 -ovc lavc -lavcopts vcodec=mpeg4:vpass=1:vbitrate=3000:autoaspect -ffourcc XVIDoczywiście trzeba pamiętać, że takie kodowanie powinno mieć dwa przebiegi, co oznacza niestety stratę czasu i mocy procesora.
No tak, ale problem w tym, żeby to był kodek avc1 taki jak w oryginale. Jak ustawić xvid wiem, ale jak ustawić avc już nigdzie nie znalazłem niestety. No i kontener mkv oczywiście a nie avi
Tak samo bitrate - czym sprawdzic, z jakim bitrate jest zakodowany film mkv/avc? VLC nie pokazuje mi tego, DragonPlayer ani mplayer tez nie...
Tak samo bitrate - czym sprawdzic, z jakim bitrate jest zakodowany film mkv/avc? VLC nie pokazuje mi tego, DragonPlayer ani mplayer tez nie...
Do obrobki matroski sluży
Ale nic więcej nie mogę powiedziec bo nie używalem jeszcze tego.
adam@debian:~$ aptitude search mkv
p libmkv-dev - An alternitave to the official libmatroska
p libmkv0 - An alternitave to the official libmatroska
p mkvtoolnix - Set of command-line tools to work with Mat
p mkvtoolnix-gui