Witam.
Próbuję od 3 dni uruchomić następującą konfigurację.
Linksys (ustawiony w ,,tryb bdridge mode only'', połączenie rj45 - nie usb) -> Debian Lenny (autoryzacja pppoa i pobranie dynamicznego ip).
Pytanie mam następujące: Jak skonfigurować demona pppd, żeby mi utworzyło interfejs np. ppp0 i pobrało ip?
Próbowałem wielu ustawień, jednak nic z tego mi nie wyszło. Ogólnie na ruterze świeci się lampka synchronizacji. Problem jest w skonfigurowaniu pppd. Podłączyłem pod ruter komputer z Windows XP i autoryzacja, pobranie ip poszło bez problemu.
Za wszelka pomoc z góry dziękuję
[+] Linksys Wag200g - nawi
Przeanalizowalem na nowo problem. W windowsie udaje mi sie zestawic polaczenie pppoe, autoryzacja MD5 CHAP.
Pytanie mam takie: Czy oprocz ppp potrzebne mi sa jeszcze jakies inne pakiety? Czy bedzie mi potrzebny pakiet pptp?
Troche sie w tym wszystkim zagubilem, ale walcze nadal. Za wszelka pomoc z gory dziekuje.
Pytanie mam takie: Czy oprocz ppp potrzebne mi sa jeszcze jakies inne pakiety? Czy bedzie mi potrzebny pakiet pptp?
Troche sie w tym wszystkim zagubilem, ale walcze nadal. Za wszelka pomoc z gory dziekuje.
Jeżeli posiadasz ruter, który ma możliwość połączenia z kartą sieciową komputera kablem to nie musisz nic instalować. Nawet pakiet ppp nie jest potrzebny. Musisz jedynie sprawdzić czy system obsługuje kartę sieciową. Na liście polecenia:obsługiwana karta sieciowa jest widoczna.
Kod: Zaznacz cały
lspci
Nie zrozumieliśmy się do końca. Ruter ustawiłem w tryb ,,bridge mode only'', czyli ruter robi tak jakby modem adsl. Sam ruter odpowiedzialny jest za synchronizację połączenia. Jednak autoryzacja i pobranie ip musi się odbyć na Debianie, tu właśnie jest potrzebne ppp i bodajże pptp.
Ogólnie chodzi o to, żeby sieciówka na Debianie pobrała adres ip i zestawiła tunel po zakończeniu autoryzacji. Jeżeli się nie autoryzuje swoimi danymi l/p, to internetu nie będę miał.
Na Debianie mają być zainstalowane różne usługi postfix, bind itd. Mam przydzielany stały ip.
Także ponawiam pytanie jaki pakiet odpowiada za autoryzację MD5 CHAP na Debianie.
[Dodano: 2009-08-28, 21:25]
Odpowiem sobie sam. Otóż okazało się, że miałem ustawioną złą multipleksację na ruterze. Razem z pppoa ustawiona była multipleksacja VC. Udało mi się uruchomić pppoe z multipleksacją LLC, na której autoryzacja działa. Problem leżał w konfiguracji rutera. Natomiast dostawca internetu upiera się, że trzeba stosować pppoa z VC.
Jeżeli chodzi o Debiana to wystarczyło użyć pakietu pppoeconf.
Dziękuję za poświęcony czas, wątek można zamknąć, może komuś się przyda.
Ogólnie chodzi o to, żeby sieciówka na Debianie pobrała adres ip i zestawiła tunel po zakończeniu autoryzacji. Jeżeli się nie autoryzuje swoimi danymi l/p, to internetu nie będę miał.
Na Debianie mają być zainstalowane różne usługi postfix, bind itd. Mam przydzielany stały ip.
Także ponawiam pytanie jaki pakiet odpowiada za autoryzację MD5 CHAP na Debianie.
[Dodano: 2009-08-28, 21:25]
Odpowiem sobie sam. Otóż okazało się, że miałem ustawioną złą multipleksację na ruterze. Razem z pppoa ustawiona była multipleksacja VC. Udało mi się uruchomić pppoe z multipleksacją LLC, na której autoryzacja działa. Problem leżał w konfiguracji rutera. Natomiast dostawca internetu upiera się, że trzeba stosować pppoa z VC.
Jeżeli chodzi o Debiana to wystarczyło użyć pakietu pppoeconf.
Dziękuję za poświęcony czas, wątek można zamknąć, może komuś się przyda.