[+] Po pod

Pomoc dotycząca instalacji systemu
arrtur23

[+] Po podłączeniu kolejnego dysku Debian nie startuje

Post autor: arrtur23 »

Witam mam w komputerze 2 dyski. Dodam, że wcześniej na Sarge to działało a Lenny sobie nie radzi.

Mianowicie dysk1 posiada 2 partycje:
  1. Windows NTFS
  2. Partycja gry NTFS
Dysk2 posiada 2 partycje
  1. Partycja ext3 Debian
  2. Partycja ntfs reszta
Instalacje Debiana przeprowadzam na odłączonym dysku1, instaluję go na dysk2 na partycji 1 ext3, gruba instaluję w mbr i system działa.

Po podłączeniu dysku1 i wybraniu F8 (program rozruchowy płyty głównej) mam dostępne dyski dysk1 i dysk2.
Wybieram dysk2 i problem w tym, że Debian nie startuje.

Krótko mówiąc tak jakby do komputera dopiąć kolejny dysk, a on się nie uruchamia. Bzdura, co na to poradzić?

Pod Sarge działało zawsze, tak instalowałem Linuksa, próbowałem z Sabayonem działa, z Mandrivą działa, a Lenny się wywala
qwerty

Post autor: qwerty »

wybieram dysk2 i problem w tym, że Debian nie startuje
Co masz na myśli? Nie uruchamia się grub? Dostajesz komunikat z BIOS-u, że nie ma systemu?
arrtur23

Awatar użytkownika
michnik
Beginner

Post autor: michnik »

- instalujesz Debiana na dysku 2 z odłączonym dyskiem 1

- linux instaluje się na dysku 2 i widzi go jako sda1

- wkładasz dysk numer 1

- dla debiana zmienia się układ dysków i teraz prawdopodobnie dysk 2 widziany jest jako sdb1 i dlatego dostajesz komunikat

Kod: Zaznacz cały

NO SUCH FILE OR DIRECTORY
Musisz zmienić wpisy w pliku /etc/fstab.
arrtur23

Wiem, ale jak podłączę kolejny dysk to znowu będę musiał zmienić literkę.

Rozwiązałem to tak, że dysk z Debianem podpiąłem do złącza sata1 płyty głównej i lata za każdym razem, czy jest kolejny dysk albo 2 kolejne. W biosie jest kolejność startowania z automatu albo poprzez F8 ale jak dla mnie to jest błąd bo Sarge miałem tak i startował bez problemu. Zresztą co to za system co trzeba tasiemkami żonglować aby wystartował.
Awatar użytkownika
michnik
Beginner

Post autor: michnik »

W biosie jest kolejność startowania z automatu albo poprzez F8 ale jak dla mnie to jest błąd bo Sarge miałem tak i startował bez problemu. Zresztą co to za system co trzeba tasiemkami żonglować aby wystartował.
Niestety nie zgadzam się z TOB¡.
Awatar użytkownika
Katiusha
Beginner

Post autor: Katiusha »

arrtur23, przypuszczam, że Twoja płyta to Asus skoro wciskasz F8 aby wybrać dysk?
Jakbyś rozejrzał sie bardziej po biosie na tej płycie, to znalazłbyś przełącznik którym można ustawiać dyski jako pierwszy (sda) i drugi (sdb) który chcesz aby był pierwszy bez żonglowania kablami.
ODPOWIEDZ