¦ciągnąłem jakiś czas temu paczkę aircracka (w której znajdują się też inne pakiety:airodump, airplay itp.) z tej strony: klik.
Po rozpakowaniu paczki w danym katalogu znajdują się pliki programu oraz pomocy, według nich należy wykonać następujące polecenie w celu dokonania instalacji:
debian:/home/wojtas/Desktop/aircrack-ng-1.0-rc4# make install
make -C src install
make[1]: Wejście do katalogu `/home/wojtas/Desktop/aircrack-ng-1.0-rc4/src'
make -C osdep
make[2]: Wejście do katalogu `/home/wojtas/Desktop/aircrack-ng-1.0-rc4/src/osdep'
Building for Linux
make[3]: Wejście do katalogu `/home/wojtas/Desktop/aircrack-ng-1.0-rc4/src/osdep'
make[3]: `.os.Linux' jest aktualne.
make[3]: Opuszczenie katalogu `/home/wojtas/Desktop/aircrack-ng-1.0-rc4/src/osdep'
make[2]: Opuszczenie katalogu `/home/wojtas/Desktop/aircrack-ng-1.0-rc4/src/osdep'
gcc -g -W -Wall -Werror -O3 -Wno-strict-aliasing -D_FILE_OFFSET_BITS=64 -D_REVISION=0 -Iinclude -c -o aircrack-ng.o aircrack-ng.c
In file included from aircrack-ng.c:65:
crypto.h:12:26: error: openssl/hmac.h: Nie ma takiego pliku ani katalogu
crypto.h:13:25: error: openssl/sha.h: Nie ma takiego pliku ani katalogu
crypto.h:15:25: error: openssl/rc4.h: Nie ma takiego pliku ani katalogu
crypto.h:16:25: error: openssl/aes.h: Nie ma takiego pliku ani katalogu
cc1: warnings being treated as errors
In file included from aircrack-ng.c:69:
sha1-sse2.h: In function ‘calc_4pmk’:
sha1-sse2.h:140: error: implicit declaration of function ‘HMAC’
sha1-sse2.h:140: error: implicit declaration of function ‘EVP_sha1’
aircrack-ng.c: In function ‘crack_wpa_thread’:
aircrack-ng.c:3910: error: implicit declaration of function ‘EVP_md5’
make[1]: *** [aircrack-ng.o] Błąd 1
make[1]: Opuszczenie katalogu `/home/wojtas/Desktop/aircrack-ng-1.0-rc4/src'
make: *** [install] Błąd 2
debian:/home/wojtas/Desktop/aircrack-ng-1.0-rc4#
i teraz moje pytanie:
Jak zainstalować aircraka (z innymi programami) prawidłowo? Może brakuje mi jakichś pakietów? Czekam na wszystkie możliwe podpowiedzi!
Pozdrawiam.
meciarz, ten aircrack z repozytorium nie ma w pakiecie pozostałych programów: airodump itp. giaurwielki plus dla Ciebie, zadziałało - o te biblioteki właśnie chodziło.
polecenie nie zwracało niczego... Co innego gdy właśnie zainstalowałem aircraca z tego "mojego" pakietu. Teraz wyświetla ścieżkę do danego pakietu i oczywiście po wpisaniu mnie interesującego, pakiet odpala...
wojciech_69 napisał/a:
ten aircrack z repozytorium nie ma w pakiecie pozostałych programów: airodump itp.
A co niby, miast tego ma? Siano i patyczki? Oczywiście, że ma wszystkie narzędzia.
Następny haksior, który będzie podkradał internet sąsiadom.
Wybacz iria, ale u mnie te "wszystkie narzędzia" nie działały, a co do Twoich obelg odnośnie hakowania czegokolwiek (bo tak je traktuje) to grubo się mylisz...Co innego jakbym zasugerował iż chce tego użyć do włamywania się do kogoś...Następnym razem nie wypowiadaj się w ten sposób nie znając przeznaczenia i wykorzystania danego pakietu...
Słuchaj, skoro piszę, że nie działa i nic się nie działo to domyśl się, że próbowałem uruchamiać go z konta roota. Dla Twojej wiadomości: piszę pracę inżynierską na temat sposobów zabezpieczeń sieci WLAN oraz ataków na nie. Zadowolony? Wszystko wiesz? To jak widzisz źle oceniasz ludzi, może po prostu nie oceniaj ich według swojej miary.