Dzisiaj po raz pierwszy w życiu zainstalowałem Debiana, posługując się poradami z tego forum. Instalacja przeszła bezproblemowo, następnie dzięki zgranym na pendrive tematom dotyczącym karty RT61 i odpowiednim plikom ją zainstalowałem. Tutaj jednak pojawił się problem - nie mogę połączyć się z internetem. Przy starcie systemu jednocześnie odpalają się eth0 i wlan0, wyłączam pierwszy z nich i konfiguruję drugi - nic to nie daje. KWiFimenager też działa, raz nawet udało mi się wyśledzić za jego pomocą sieci jednak nie mogę go skonfigurować. Tryb uwierzytelniania mojej sieci to WPA-PSK, natomiast menadżer oferuje tylko WEP. Siedzę nad tym od rana i nic. Raz po instalacji sterowników wszystko zadziałało, jednak restart systemu wszystko zepsuł. Próbowałem wszelkich możliwych kombinacji i nic nie przynosi rezultatu.
Stąd moje pytania:
Jak można usunąć eth0 z listy sieci? Chcę zostawić sam wlan0.
Jest jakiś poradnik jak krok po kroku połączyć się z siecią WiFi? Jak widać to mnie przerasta.
Podczas uruchomienia systemu zwróciłem uwagę na pewien błąd: moje hasło ma postać:
W miejsce TwójESSID wiadomo co wpisać, a zamiast 1234567890 wpisac klucz w takiej postaci bez żadnych :
Do obsługi sieci zainstaluj wicd. Bardzo dobry programik.
Pozdrawiam
Chodzi o to, abyś pokazał pod jakim interfejsem system widzi Twoją kartę wifi. Możliwe, że nie wlan0 tylko jakoś cukierek-wie-jak0
Zainstaluj, tak jak kolega wyżej to polecał, program WICD. Jest to genialny menedżer połączeń sieciowych (graficzny). Ma zapamiętywanie haseł itp. więc raz wpiszesz hasło i Ci zapamięta. Tak na marginesie to przestaw się na WPA2 bo WEP to tragedia.
Zwykle używam WPA-PSK, WEP mam dlatego że nie ma opcji przestawienia tego w menadżerach (pole jest szare i niewiele da się zrobić). Wynik polecenia dam jak zainstaluje ponownie Debiana, niestety mam mały dysk i zmieszczę jeden system a internet jest mi niezbędny z pewnych względów, więc póki co siedzę na Opensuse. Jutro zainstaluje Debiana i dam wynik z tego polecenia. Co ciekawsze - system wykrywa sieci osiedlowe tylko przy pierwszym połączeniu, po restarcie nagle nie może znaleźć żadnego. Jutro podam wynik z tego polecenia i mam nadzieję, że coś uda się wymyślić. Nawet nie wiem od czego zacząć poszukiwania rozwiązania, bo nie wiem co jest problemem - wszystko ustawiam tak jak zawsze w innych systemach, nie pomijam żadnej opcji itp.
(nie ma takiej paczki ale wybierze metapaczkę laptop:Laptop, gdzie znajduje się m.in. daemony do obsługi baterii, wifi itp.).
Kwifimanager nie działa już od jakiegoś czasu.
Jeśli Twoje środowisko to KDE (3.5.x / 4.x) polecam network-manager-kde (dla kde4 w experimental, wreszcie dla 3.5.x) albo wspomnianego już WICD (na gtk ale naprawdę świetny jest).