Graficzne cryptdisks_start

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
Awatar użytkownika
timor
Beginner

Graficzne cryptdisks_start

Post autor: timor »

Witam.

Ustawiłem sobie dzisiaj szyfrowanie LUKS'em na szycie RAID'a opartego o mdadm. Wszystko działa, gra i bucy... ale...
Chciałbym aby po logowaniu do systemu (GNOME) wyskoczyło mi okienko z prośbą o podanie hasła do tego dysku - ja podaje hasło, a okienko uruchamia:

Kod: Zaznacz cały

cryptdisks_start mojdysiek
mount /mnt/mojzasob
Jak nie podam hasła to zasób się nie montuje - ale ja mogę działać spokojnie bez niego.

Zastanawiałem się nad pam-mount ale jeśli dobrze rozumiem działanie tego programu, to wykorzystuje on hasło logowania do systemu aby podmontować zaszyfrowany zasób. A ja chciałbym zachować proste/łatwe hasło do systemu a tylko zasób zabezpieczyć długim, bezpiecznym hasłem.

Sprawdziłem też GDecrypt ale programik nie pozwala z linii poleceń zrobić tego czego oczekuję.

Teoretycznie mogę sobie dorzucić do autostartu terminal uruchamiający skrypt z dwoma powyższymi poleceniami - ale nie byłoby to rozwiązanie eleganckie ;/

Może ktoś wie będzie mi w stanie podpowiedzieć jak to zrobić.

P.S.
Podobną funkcjonalność można uzyskać w TrueCrypcie wybierając mapowanie ulubionych dysków przy starcie aplikacji. Ale na TrueCrypcie już się parę razy przejechałem więc wolę coś innego sprawdzić.

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ