Jak zabezpieczy

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
Awatar użytkownika
cyryllo
Beginner

Jak zabezpieczyć serwer

Post autor: cyryllo »

Witam
Posiadam serwer z debianem. Serwer ma otwarte tylko 2 porty ssh i http mam zainstalowany Fail2ban i tu moje pytanie jak można bardziej zabezpieczyć serwer? jakie są inne sposoby?
Pozdrawiam
winnetou

Post autor: winnetou »

Dziękuje...
Awatar użytkownika
cyryllo
Beginner

Chodzi mi o to czy jeszcze jakoś bardziej mogę zabezpieczyć serwer, z jail będę korzystać bo chcę dodać kilku użytkowników, którym nie mogę ufać. Serwer puki co służy mi do nauki i testów dlatego chcę nałapać użytkowników więcej i przetestować czy dam radę?

Edycja:

Tak tylko shell + apache.
Awatar użytkownika
lolleq
Beginner

Post autor: lolleq »

Można zmienić domyślne porty usług - na początek. Tyle, że to zabezpieczenie nie przed atakiem z wewnątrz (zakładam, że użytkownicy shella będą znali zmieniony port SSH ;-)) a przed robotami z zewnątrz.
Awatar użytkownika
cyryllo
Beginner

Tak tylko łatwo jest sprawdzić maszynę jakie ma otwarte porty i dla takiego robota to nie problem, chyba że się mylę.
winnetou

Dziękuje...
kalota

Post autor: kalota »

Awatar użytkownika
lolleq
Beginner

Post autor: lolleq »

cyryllo pisze:Tak tylko łatwo jest sprawdzić maszynę jakie ma otwarte porty i dla takiego robota to nie problem, chyba że się mylę.
Zostaw SSH na domyślnym porcie i za kilka dni popatrz w logi. Potem zmień port i znowu popatrz w logi... roboty nie skanują, one atakują metodą słownikową domyślne porty.
Awatar użytkownika
cyryllo
Beginner

A gdzie znajdę jakiś dobry opis na jaila apache? (wiem że jest masa tego na googlu ale to co podałeś na DUG sam bym nie znalazł)
Dzięki za pomoc :-)
winnetou

Dziękuje...
ODPOWIEDZ