[+] Brak obramowania okien - gnome

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
nieobecny
Beginner

[+] Brak obramowania okien - gnome

Post autor: nieobecny »

Witam. Po zabawie z menadżerami okien Blackbox i Openbox znikło mi obramowanie okien, zauważyłem że nie mogę też przełączyć się na inny pulpit. Czy da się to jakoś naprawić? Za odpowiedz z góry dziękuję.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Na inny pulpit możesz się przełączyć kiedy korzystasz z Openboksa, kombinacją klawiszy:Ctrl+Alt+jeden z klawiszy strzałek w prawo lub lewo. Odnośnie obramowania to zapewne uruchomiłeś czystego Blackboksa lub Openboksa. Jakie opcje posiadasz pod prawym klawiszem myszy?
nieobecny
Beginner

fnmirk Pod prawym klawiszem myszy posiadam normalne opcje jak w Gnome. Bo spanikowałem i w akcie desperacji odinstalowałem całkowicie Blackbox i Openbox.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Dlaczego nie napiszesz od razu, że masz gnome?
nieobecny
Beginner

No fakt mój błąd, jednak Gnome mam jako główne środowisko graficzne, Blackbox był zainstalowany osobno i potem Gnome/Openbox. Zastanawiam się nad wejściem w trybie konsoli i zmienić,utworzyć nowe pliki Gnome. To chyba powinno ustawić nowe parametry Gnome jak po świeżej instalacji systemu?
ArnVaker

Post autor: ArnVaker »

Chodzi o to, że w gnome nie ma obramowań okien? Jakiego dekoratora okien używasz/używałeś kiedy jeszcze były? Po

Kod: Zaznacz cały

metacity --replace

również nie ma obramowań? Ustawienia można przywrócić do tych domyślnych poprzez usunięcie plików konfiguracyjnych z katalogu domowego użytkownika. Przy kolejnym uruchomieniu zostaną wtedy odtworzone standardowe.
nieobecny
Beginner

ArnVaker pisze:Chodzi o to, że w gnome nie ma obramowań okien? Jakiego dekoratora okien używasz/używałeś kiedy jeszcze były? Po
Tak w Gnome nie mam obramowania okien, jednak nie korzystałem z żadnych compiz fusion, tylko zainstalowałem Blackboksa, Openboksa i uruchomiłem Gnome/Openbox, do tego bawiłem się paroma skrótami.
W konsoli wpisywałem:

apt-get install openbox obconf
 openbox --replace &
A teraz po wpisaniu:

metacity --replace
pojawia się na chwilę okno terminala z obramowaniem ale jak tylko uruchomię przeglądarkę czy inne to nadal nie ma obramowania.
ArnVaker pisze:Ustawienia można przywrócić do tych domyślnych poprzez usunięcie plików konfiguracyjnych z katalogu domowego użytkownika. Przy kolejnym uruchomieniu zostaną wtedy odtworzone standardowe.
A które dokładnie pliki konfiguracyjne? Całe .gnome?

[Dodano: 2009-08-14, 11:00]
ArnVaker dziękuje Ci, pomogło usunięcie plików konfiguracyjnych z katalogu domowego. Pozdrawiam :-)
ODPOWIEDZ