Witam, mam kilka pytań dotyczących uruchamiania i konfiguracji serwera, a mianowicie:
Czy Debian obsługuje magistrale ISA? (pod Ubuntu nie umiałem skonfigurować tego)
Jakie pakiety/programy powinienem ściągnąć żeby postawić serwer zaznaczam że Debiana jeszcze nie instalowałem (z mandrivą i ubuntu miałem doczynienia ale to systemy desktopowe) (wiem żeby zainstalować apache, php5, ssh, mysql)
Czy trzeba coś dodatkowo konfigurować żeby 2 sieciówki chodziły jednocześnie?
Ogólnie rzecz biorąc proszę o pomoc w instalacji i konfiguracji Debiana.
Mój sprzęt (w razie czego):
zasilacz LC-235ATX (235W),
Płyta główna Abit BX133-Raid,
procesor Intel Pentium III 733mhz,
Ram 3x128mb,
karta sieciowe: Realtek RTL8139D i 3Com Etherlink III (ISA),
dysk twardy (chociaż właściwie to chyba nie będzie potrzebne) Samsung SV2044D,
karta graficzna: jakaś Nvidia 32mb ale tylko na czas instalacji prawdopodobnie.
Chodziło mi o to, czy nie ma żadnych problemów z łącznością (miałem coś takiego pod Windowsem, że gdy dołożyłem drugą sieciówkę to coś mi świrowało z połączeniami lokalnymi).
¯eby był dostęp ftp z prostymi zabezpieczeniami tylko: użytkownik i hasło, to jaki program polecacie?
Czy proftpd to dobry materiał na ftp?
Tylko polecenie to przestaje obowiązywać przy następnym uruchomieniu komputera więc najlepiej jak wpiszesz w pliku /etc/sysctl.conf następującą linijkę
Komputer będzie chodził 24/h i służył tylko jako serwer to nie będzie problemów z tamtą komendą chyba że braknie prądu.
Wie ktoś może jak oni (admini z kablówki) podłączają komputery żeby każdy miał osobny numer ip?
Zmieniam teraz internet na Vectrę i nie wiem na jakiej zasadzie mogą ustalić drugi ip (bo wykupuje 2 stałe publiczne ip). Czy to możliwe, że przydzielają ip po mac adresie?
A i jakby co, to ja nie tworzę sieci tylko każdy komputer idzie na inny kabel więc ta mała sieć domowa raczej mi się nie przyda.
Więc tak, z isa w Linuksie problemu nie ma. Powinno być zaznaczone w jądrze Debiana, dawno z tego już nie korzystam, bo to złącze dość archaicznego już sprzętu.
Jeżeli nie działa ci to czeka cię samodzielne kompilowanie jądra i zaznaczenie tej opcji isa.
Powiedz mi na co Ty chcesz mieć ten komputer, na serwery internetowe, czy zwykły ruter?
Jak serwery internetowe to czy ty masz 2 łącza że chcesz 2 sieciówki wykorzystać? Jeżeli masz tylko kilka adresów ip to się je podpina na jedną sieciówkę na interfejsy wirtualne a nie fizyczne.
Jak ma to być jakiś router do podziału pasma, gdzie na jednej sieciówce trafik wpada, a na drugiej wypada ale kolejkowany na poszczególnych użytkowników to poszukaj w internecie coś o inet i baroo. Znajdziesz tam już gotowe skrypty do podziału pasma.
To ma być serwer, pisałem już na początku. Dwie sieciówki w razie gdyby jedna się popsuła lub gdybym miał konfigurować dodatkowo lan (chociaż to właściwie głupi pomysł). A o te ip pytam się, bo serwer ten będzie jako drugi komputer i nie wiem na jakiej zasadzie to przydzielenie ip dla komputera działa (nadal sądzę że po mac adresie ale może się bardziej doświadczone w dziedzinach łączności wypowiedzą).