Instalacja i konfiguracja Debiana jako serwera

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
jan0s1k

Instalacja i konfiguracja Debiana jako serwera

Post autor: jan0s1k »

Witam, mam kilka pytań dotyczących uruchamiania i konfiguracji serwera, a mianowicie:
  1. Czy Debian obsługuje magistrale ISA? (pod Ubuntu nie umiałem skonfigurować tego)
  2. Jakie pakiety/programy powinienem ściągnąć żeby postawić serwer zaznaczam że Debiana jeszcze nie instalowałem (z mandrivą i ubuntu miałem doczynienia ale to systemy desktopowe) (wiem żeby zainstalować apache, php5, ssh, mysql)
  3. Czy trzeba coś dodatkowo konfigurować żeby 2 sieciówki chodziły jednocześnie?
Ogólnie rzecz biorąc proszę o pomoc w instalacji i konfiguracji Debiana.

Mój sprzęt (w razie czego):
  • zasilacz LC-235ATX (235W),
    Płyta główna Abit BX133-Raid,
    procesor Intel Pentium III 733mhz,
    Ram 3x128mb,
    karta sieciowe: Realtek RTL8139D i 3Com Etherlink III (ISA),
    dysk twardy (chociaż właściwie to chyba nie będzie potrzebne) Samsung SV2044D,
    karta graficzna: jakaś Nvidia 32mb ale tylko na czas instalacji prawdopodobnie.
franki3

Post autor: franki3 »

ad 1. Tego nie wiem ale myślę, że nie powinno być problemu z wykryciem takiej sieciówki.
ad 2. Aby zainstalować pakiet to wystarczy wpisać:

Kod: Zaznacz cały

apt-get install apache2 php ssh mc mysql-server
ad 3. Co masz na myśli żeby chodziły jednocześnie?
jan0s1k

Chodziło mi o to, czy nie ma żadnych problemów z łącznością (miałem coś takiego pod Windowsem, że gdy dołożyłem drugą sieciówkę to coś mi świrowało z połączeniami lokalnymi).

¯eby był dostęp ftp z prostymi zabezpieczeniami tylko: użytkownik i hasło, to jaki program polecacie?
Czy proftpd to dobry materiał na ftp?
Awatar użytkownika
michnik
Beginner

Post autor: michnik »

Możesz mieć i 10 sieciówek w komputerze, chodzi tylko o to jak je skonfigurujesz.

Przeszukaj sobie dział FAQ, na pierwszej stronie masz http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=13330

Popatrz również w dalsze tematy i wydaje mi się, że cały serwer postawisz bez zająknięcia.
jacexx
Beginner

Post autor: jacexx »

Nie ma żadnego problemu żeby te dwie karty ze sobą współgrały, wystarczy uruchomić routing (przekazywanie adresów ip) wydając polecenie:

echo 1 > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward
Tylko polecenie to przestaje obowiązywać przy następnym uruchomieniu komputera więc najlepiej jak wpiszesz w pliku /etc/sysctl.conf następującą linijkę

##/etc/sysctl.conf
net.ipv4.ip_forward = 1
A co do ftp to sam używam ProFTP i jestem bardzo zadowolony z jego działania.
Awatar użytkownika
wojciech_69
Beginner

Post autor: wojciech_69 »

Odnośnie dwóch lub więcej sieciówek, polecam:
http://dug.net.pl/texty/masq.php
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Wypada do całości dołożyć taki mały standard:
http://night.jogger.pl/2007/10/14/mala- ... tem-linux/
jan0s1k

Komputer będzie chodził 24/h i służył tylko jako serwer to nie będzie problemów z tamtą komendą chyba że braknie prądu.
Wie ktoś może jak oni (admini z kablówki) podłączają komputery żeby każdy miał osobny numer ip?
Zmieniam teraz internet na Vectrę i nie wiem na jakiej zasadzie mogą ustalić drugi ip (bo wykupuje 2 stałe publiczne ip). Czy to możliwe, że przydzielają ip po mac adresie?
A i jakby co, to ja nie tworzę sieci tylko każdy komputer idzie na inny kabel więc ta mała sieć domowa raczej mi się nie przyda.
gielo
Beginner

Post autor: gielo »

Więc tak, z isa w Linuksie problemu nie ma. Powinno być zaznaczone w jądrze Debiana, dawno z tego już nie korzystam, bo to złącze dość archaicznego już sprzętu.
Jeżeli nie działa ci to czeka cię samodzielne kompilowanie jądra i zaznaczenie tej opcji isa.

Powiedz mi na co Ty chcesz mieć ten komputer, na serwery internetowe, czy zwykły ruter?

Jak serwery internetowe to czy ty masz 2 łącza że chcesz 2 sieciówki wykorzystać? Jeżeli masz tylko kilka adresów ip to się je podpina na jedną sieciówkę na interfejsy wirtualne a nie fizyczne.

Jak ma to być jakiś router do podziału pasma, gdzie na jednej sieciówce trafik wpada, a na drugiej wypada ale kolejkowany na poszczególnych użytkowników to poszukaj w internecie coś o inet i baroo. Znajdziesz tam już gotowe skrypty do podziału pasma.
jan0s1k

To ma być serwer, pisałem już na początku.
Dwie sieciówki w razie gdyby jedna się popsuła lub gdybym miał konfigurować dodatkowo lan (chociaż to właściwie głupi pomysł).
A o te ip pytam się, bo serwer ten będzie jako drugi komputer i nie wiem na jakiej zasadzie to przydzielenie ip dla komputera działa (nadal sądzę że po mac adresie ale może się bardziej doświadczone w dziedzinach łączności wypowiedzą).
ODPOWIEDZ