[+] OpenOffice.org i wymagana instalacja PulseAudio

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
Awatar użytkownika
panjandrum

[+] OpenOffice.org i wymagana instalacja PulseAudio

Post autor: panjandrum »

Co ma pakiet OpenOffice do PulseAudio? Z PulseAudio nie korzystam i nie chciałbym zaśmiecać sobie systemu, ale przy próbie instalacji OpenOffice.org aptitude chce mi instalować PulseAudio.

Zna ktoś jakieś wytłumaczenie, albo jeszcze lepiej - rozwiązanie problemu?
ArnVaker

Post autor: ArnVaker »

panjandrum pisze:Co ma pakiet OpenOffice do PulseAudio?
Na moje oko nic. Mam OpenOffice, a nie mam PulseAudio.
Nie ma go nawet wśród pakietów sugerowanych i polecanych przez OpenOffice.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

panjandrum, przedstaw:

Kod: Zaznacz cały

cat /etc/apt/sources.list
Awatar użytkownika
panjandrum

Post autor: panjandrum »

panjandrum@debian:~$ sudo aptitude install openoffice.org
[sudo] password for lek: 
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności       
Odczyt informacji o stanie... Gotowe
Odczyt dodatkowych informacji o stanie       
Inicjalizacja stanów pakietów... Gotowe
Odczyt opisów zadań... Gotowe          
Następujące NOWE pakiety zostaną zainstalowane:
  ca-certificates-java{a} default-jre{a} default-jre-headless{a} gcj-4.3-base{a} gstreamer0.10-pulseaudio{a} icedtea-6-jre-cacao{a} 
  java-common{a} libaccess-bridge-java{a} libaccess-bridge-java-jni{a} libasound2-plugins{a} libcolamd2.7.1{a} 
  libcommons-beanutils-java{a} libcommons-collections3-java{a} libcommons-digester-java{a} libcommons-logging-java{a} libdb-je-java{a} 
  libdb4.6-java{a} libdb4.6-java-gcj{a} libgcj-bc{a} libgcj-common{a} libgcj9-0{a} libgcj9-jar{a} libhsqldb-java{a} libhyphen0{a} 
  libjline-java{a} libjtidy-java{a} liblucene2-java{a} libneon27{a} libpq5{a} libpulse-browse0{a} libraptor1{a} librasqal1{a} librdf0{a} 
  libregexp-java{a} libservlet2.4-java{a} libspeexdsp1{a} libstlport4.6ldbl{a} libwpd8c2a{a} libwpg-0.1-1{a} libwps-0.1-1{a} lp-solve{a} 
  openjdk-6-jre{a} openjdk-6-jre-headless{a} openjdk-6-jre-lib{a} openoffice.org openoffice.org-base{a} openoffice.org-base-core{a} 
  openoffice.org-calc{a} openoffice.org-common{a} openoffice.org-core{a} openoffice.org-draw{a} openoffice.org-emailmerge{a} 
  openoffice.org-filter-binfilter{a} openoffice.org-filter-mobiledev{a} openoffice.org-impress{a} openoffice.org-java-common{a} 
  openoffice.org-math{a} openoffice.org-officebean{a} openoffice.org-report-builder-bin{a} openoffice.org-style-crystal{a} 
  openoffice.org-style-galaxy{a} openoffice.org-style-tango{a} openoffice.org-writer{a} pulseaudio{a} pulseaudio-esound-compat{a} 
  pulseaudio-module-hal{a} pulseaudio-module-x11{a} pulseaudio-utils{a} python-uno{a} raptor-utils{a} redland-utils{a} rhino{a} 
  ttf-baekmuk{a} ttf-bengali-fonts{a} ttf-devanagari-fonts{a} ttf-gujarati-fonts{a} ttf-indic-fonts{a} ttf-kannada-fonts{a} 
  ttf-kochi-gothic{a} ttf-lyx{a} ttf-malayalam-fonts{a} ttf-opensymbol{a} ttf-oriya-fonts{a} ttf-punjabi-fonts{a} ttf-sazanami-mincho{a} 
  ttf-tamil-fonts{a} ttf-telugu-fonts{a} ttf-wqy-zenhei{a} tzdata-java{a} uno-libs3{a} ure{a} xfonts-mathml{a} 
0 pakietów aktualizowanych, 92 instalowanych, 0 do usunięcia i 0 nie aktualizowanych.
Do pobrania 215MB archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 521MB.
Kontynuować? [T/n/?] 

#
# source.list
#

# Debian Sid
deb [url]ftp://ftp.pl.debian.org/debian/[/url] sid main non-free contrib
deb-src [url]ftp://ftp.pl.debian.org/debian/[/url] sid main non-free contrib

# Debian Multimedia
deb [url]http://www.debian-multimedia.org[/url] sid main
deb-src [url]http://www.debian-multimedia.org[/url] sid main

# Debian Experimantal
# deb [url]http://ftp.pl.debian.org/debian/[/url] experimental main contrib non-free
# deb-src [url]http://ftp.pl.debian.org/debian/[/url] experimental main contrib non-free

# Debian Unofficial
# deb [url]http://ftp.debian-unofficial.org/debian/[/url] sid main contrib non-free restricted

# Wine
# deb [url]http://wine.budgetdedicated.com/apt[/url] sid main
fnmirk
Senior Member

panjandrum, a sprawdziłeś co to za pakiety mające w nazwie ,,pulseaudio''?
Awatar użytkownika
ilin
Senior Member

Post autor: ilin »

Openoffice poleca gstreamera ten zaś wśród drzewa zależności dochodzi aż do pulseaudio.
Dlatego tak to wyglada.

Nie jest zaś obowiązkowym posiadanie pulseaudio przy instalacji openoffice.

Wyłącz w aptitude instalację polecanych pakietów,
ArnVaker

fnmirk pisze:a sprawdziłeś co to za pakiety mające w nazwie ,,pulseaudio''?

pulseaudio                              - PulseAudio sound server
pulseaudio-esound-compat      - PulseAudio ESD compatibility layer
pulseaudio-module-hal            - HAL device detection module for PulseAudio sound server
pulseaudio-module-x11           - X11 module for PulseAudio sound server
pulseaudio-utils                       - Command line tools for the PulseAudio sound server
ilin pisze:Wyłącz w aptitude instalację polecanych pakietów
Lub w odniesieniu tylko do tej instalacji:

aptitude install --without-recommends openoffice.org
Swoją drogą ciekawe, że mi nigdy aptitude nie proponował instalacji pulseaudio, mimo że używam go na standardowych ustawieniach.
fnmirk
Senior Member

Proponuję takie sprawdzenie:

apt-cache depends openoffice.org
ArnVaker

Sprawdzałem tak, nie ma tam pulseaudio. Zapewne jest tak jak napisał ilin, tylko dziwi mnie fakt, że dla mnie aptitude nigdy nie miał takiej propozycji.
Awatar użytkownika
ilin
Senior Member

Post autor: ilin »

Jest jeszcze jeden fakt ze gnome 2.26 jest powiązane z pulseaudio i w tym całym gąszczu sugerowanych pakietów mogło dojść do takiej instalacji.

Trzeba by sprawdzać co każdy pakiet sugeruje.
ODPOWIEDZ