Obecnie mam zainstalowaną wersję Tomboy 0.10.2. W Linuksie Mint dostępna jest jako domyślna wersja 0.12.0, która jest bardziej przyjazna. Na stronie producenta pojawiła się już wersja 0.14.0, którą ściągnąłem. Po rozpakowaniu paczki przystąpiłem do instalacji, ale już na wstępie występuje błąd:
# ./configure
checking for a BSD-compatible install... /usr/bin/install -c
checking whether build environment is sane... yes
checking for a thread-safe mkdir -p... /bin/mkdir -p
checking for gawk... no
checking for mawk... mawk
checking whether make sets $(MAKE)... no
checking how to create a pax tar archive... gnutar
checking whether to enable maintainer-specific portions of Makefiles... no
checking for pkg-config... /usr/bin/pkg-config
checking pkg-config is at least version 0.9.0... yes
checking for a BSD-compatible install... /usr/bin/install -c
checking for style of include used by make... none
checking for gcc... no
checking for cc... no
checking for cl.exe... no
configure: error: no acceptable C compiler found in $PATH
See `config.log' for more details.
Wykonuj dla bezpieczeństwa wykonuj z poziomu użytkownika.
To oczywiście wiem - najpierw konfiguracja tylko, że ona właśnie kończy się tym błędem. Z poziomu użytkownika się nie da: permisson denied. Log już wcześniej przeglądałem lecz nie orientuję się w interpretacji jego treści. Trochę za długi żeby go tutaj wklejać, ale jeśli uważasz, że można to podam go.
Jak można uaktualnić wersję przez aptitude, czy trzeba dodać jakieś nowe repo?
Na desktopie wersja testowa nie sprawia problemów - o ile samemu nie zadba się o to, by system się wyłożył; jeżeli nie masz konkretnych powodów - możesz przejść do gałęzi testowej.
Jeżeli chodzi o mieszanie - nie polecałbym tego - tomboy ma trochę zależności.
sigo pisze:Jeżeli chodzi o mieszanie - nie polecałbym tego - tomboy ma trochę zależności.
Nie chcę mieszać w zależnościach i skoro system sam broni się przed instalacją, prawdopodobnie z tej przyczyny, nie ma sensu go zmuszać. Synaptic także nie udostępnia opcji "wymuś wersję". Rezygnuję w takim razie z aktualizacji.
Dziękuję za odzew.
Przy stracie systemu wyskakuje mi Przeszukiwanie Notatek w Tomboyu. W sesjach nie mam zadnych wpisów, może ktoś coś wie co i jak, by to wyłączyć?
Edit: okazało się, że przez przypadek Tomboy został dodany jako applet do paska, w ten spsób znika główna ikona z obszaru powiadomień i nie można się połapać co jest co.