Instalacja Squeeze 64bit - b

Pomoc dotycząca instalacji systemu
berniekk

Instalacja Squeeze 64bit - błąd montowania partycji?

Post autor: berniekk »

Do tej pory używałem Ubuntu. Ale postanowiłem wypróbować Debiana 64bit. Mój wybór padł na wersję Squeeze. Instalacja odbyła się z płytki netinstall. Przebiegała ona bezproblemowo do momentu pierwszego uruchomienia systemu. Wtedy ukazuje mi się taki widok:

Obrazek

Czy wie ktoś może dlaczego ten problem występuje. Wydaje mi się, że jeśli instaluje system i w instalatorze wybrałem tylko tworzenie partycji / to instalator automatycznie powinien utworzyć pozostałe partycje wewnątrz / [partycjonowanie było ręcznie bez żadnego przewodnika, instalowałem tylko system podstawowy

Z tym problemem uporałem się tworząc osobne partycje dla /proc /sys i /dev, aczkolwiek dalej jestem ciekaw dlaczego wyskakuje mi ten błąd.
ArnVaker

Post autor: ArnVaker »

Stawiałeś system na ext4?
winnetou

Post autor: winnetou »

Dziękuje...
berniekk

ArnVaker pisze:Stawiałeś system na ext4?
Tak, na ext4.
winnetou pisze:A możesz mi powiedzieć po jakiego grzyba stworzyłeś te partycje?
Jeszcze jakieś pytania?
Strukturę katalogów mniej więcej znam, więc dziwiło minie, że ukazywało się, iż nie może tych partycji(katalogów) zamontować z powodu nie znalezienia pliku/katalogu. Później coś tam kombinowałem, ale dalej nie potrafiłem uporać się z tym problemem więc spróbowałem ponownej instalacji, no i kiedy doszedłem do do partycjonowania z ciekawości wybrałem partycjonowanie z przewodnikiem+utworzenie osobnych partycji /proc itp. Po tym zabiegu system działał. Ale dziś chciałem zainstalować Debiana no komputerze brata, a że jak sam to stwierdziłeś tworzenie oddzielnych partycji jest głupim pomysłem więc stworzyłem ten temat, bo nie mam pojęcia jak to w inny sposób obejść?
No i jestem ciekawy dlaczego tak się dzieje, że system jakby nie widział głównych katalogów.
winnetou

Post autor: winnetou »

Dziękuje...
berniekk

Dzięki za pomoc. Teraz powinno mi się jakoś udać obejść ten problem, a jak kompilacja się nie uda to najwyżej powróce na ext3.
ODPOWIEDZ