Wine i dziwne komunikaty

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
Olo

Wine i dziwne komunikaty

Post autor: Olo »

Witam. Otóż przez jakiś czas w ogóle nie miałem wine bo nie spełniało zależności. Teraz, jakimś cudem zainstalowałem. Problem wygląda następująco.
Kiedy wpisze w konsolę, np.:

Kod: Zaznacz cały

wine putty.exe
Otrzymuję:

root@sid:/home/olo# wine putty.exe
err:module:load_builtin_dll failed to load .so lib for builtin L"winex11.drv": libuuid.so.1: nie można otworzyć pliku obiektu dzielonego: Nie ma takiego pliku ani katalogu
ALSA lib ../../../src/pcm/pcm_dmix.c:1008 :( snd_pcm_dmix_open) unable to open slave
err:module:load_builtin_dll failed to load .so lib for builtin L"winex11.drv": libuuid.so.1: nie można otworzyć pliku obiektu dzielonego: Nie ma takiego pliku ani katalogu
Application tried to create a window, but no driver could be loaded.
Unknown error (127).
Unknown error (127).
Nie wiem w sumie co może być powodem. Dzieje się tak zarówno w wine z repozytorium Sida jak i tym ze strony.
ArnVaker

Post autor: ArnVaker »

Pokaż:

dpkg -l |grep ia32
Olo

rc  ia32-apt-get                                            22                           Apt-get, aptitude and dpkg wrapper for on-the-fly conversio
ii  ia32-libs                                               20090804                     ia32 shared libraries for use on amd64 and ia64 systems
ii  ia32-libs-tools                                         22                           Tools for converting i386 debs for amd64 and ia64
ArnVaker

ia32-libs                   20090804
Ta wersja pojawiła się wczoraj i wine na niej nie działa.
http://bugs.debian.org/cgi-bin/bugrepor ... =539746#15

Edit:
Tymczasowe obejście problemu.

cd /root/
wget [url]http://ftp.pl.debian.org/debian/pool/main/u/util-linux/libuuid1_2.16-2.1_i386.deb[/url]
dpkg -x libuuid1_2.16-2.1_i386.deb /root/libuuid1
ln -s /root/libuuid1/lib/libuuid.so.1.3.0 /usr/lib32/libuuid.so.1
Olo

I właśnie tu pojawia się kolejny problem.

root@sid:/home/olo# wine putty
No protocol specified
No protocol specified
No protocol specified
ALSA lib ../../../src/pcm/pcm_dmix.c:1008 :( snd_pcm_dmix_open) unable to open slave
No protocol specified
No protocol specified
No protocol specified
Make sure that your X server is running and that $DISPLAY is set correctly.
Make sure that your X server is running and that $DISPLAY is set cor
Muszę pożegnać się z wine?
ArnVaker

Nie uruchamiaj wine jako root.

Sprawdź najpierw jako zwykły użytkownik:

winecfg
giaur
Member

Post autor: giaur »

Ja mam zatrzymaną paczkę ia32-libs i pochodne z wersji testowej. W obecnej chwili wszystkie paczki 32-bitowe w Sidzie sa bezużyteczne - nie będzie na nich działać ani Wine, ani Skype ani żaden inny program potrzebujący bibliotek 32-bitowych.

Jak dla mnie to jakas parodia no ale cóż... dobrze ze to tylko w Sidzie.
ArnVaker

giaur pisze:W obecnej chwili wszystkie paczki 32-bitowe w Sidzie sa bezużyteczne - nie będzie na nich działać ani Wine, ani Skype ani żaden inny program potrzebujący bibliotek 32-bitowych.
A może byś najpierw sprawdził, zanim zaczniesz lamentować? U mnie po wspomnianym zabiegu działa zarówno wine, jak i skype.

dpkg -l |grep ia32
ii  ia32-libs                                20090804                            ia32 shared libraries for use on amd64 and i
ii  ia32-libs-gtk                            20090804                            GTK+ ia32 shared libraries
Też kiedyś trzymałem paczki ze Squeeze, potem przesiadłem się na paczki autorstwa towo, potem zacząłem używać ia32-apt-get. Obecnie używam tego co jest teraz w Sidzie. W każdym z przypadków miałem działające prawidłowo wine i skype.
Olo

ArnVaker pisze:Nie uruchamiaj wine jako root.

Sprawdź najpierw jako zwykły użytkownik:
Kod:
winecfg
Chyba jednak nici.

olo@sid:~$ winecfg
err:module:load_builtin_dll failed to load .so lib for builtin L"winex11.drv": libuuid.so.1: nie można otworzyć pliku obiektu dzielonego: Brak dostępu
err:module:load_builtin_dll failed to load .so lib for builtin L"winex11.drv": libuuid.so.1: nie można otworzyć pliku obiektu dzielonego: Brak dostępu
Unknown error (127).
Unknown error (127).
err :o le:apartment_createwindowifneeded CreateWindow failed with error 127
olo@sid:~$
Natomiast jako root:

root@sid:/home/olo# winecfg
No protocol specified
No protocol specified
No protocol specified
No protocol specified
No protocol specified
No protocol specified
err :o le:apartment_createwindowifneeded CreateWindow failed with error 1114
root@sid:/home/olo#
giaur
Member

Post autor: giaur »

@ArnVaker
Nie wiem jak u ciebie działa - ja wczoraj wieczorem robilem wieksza aktualizacje systemu i na tych paczkach nie dzialalo ani wine (brak importów odpowiednich funkcji z biblioteki wspoldzielonej - znany problem) ani skype (podobnie).

Wiec wrocilem do wersji ze squeeze i mam spokój. ia32-apt-get juz nie ma w Debianie. Mówię cały czas o oficjalnych repozytoriach.
ODPOWIEDZ