[+] UbuDSL pod Lenny - potrzebny link
Buker, należy Ci się... ale tego nie powiem głośno co. Modemy te działają dosłownie z przysłowiowego palca.
Jeden i drugi wymaga tylko plików firmware i pakietu ppp z zależnościami. Uruchamia się obydwa korzystając z płytki netinstall Debiana. Do sagema są nawet gotowe paczki firmware i skryptu służącego do nawiązania połączenia. Thomson jest modemem który był jako pierwszy przystosowany do pracy pod Linuksem i wymaga skopiowania tylko trzech plików do odpowiednich katalogów oraz oczywiście pakietu ppp.
Ręczna konfiguracja tych modemów działa sprawniej niż z ubudsl. System nie jest obciążony dodatkowymi demonami.
Używam sagema i opis z gotowymi pakietami działa we wszystkich dystrybucjach bazujących na Debianie. Na innych dystrybucjach tylko kopiuję firmware i ręcznie zmieniam odpowiednie pliki.
Edit:
ilin, winnetou, macie wyjaśnienie:
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?p=53966#53966
Jeden i drugi wymaga tylko plików firmware i pakietu ppp z zależnościami. Uruchamia się obydwa korzystając z płytki netinstall Debiana. Do sagema są nawet gotowe paczki firmware i skryptu służącego do nawiązania połączenia. Thomson jest modemem który był jako pierwszy przystosowany do pracy pod Linuksem i wymaga skopiowania tylko trzech plików do odpowiednich katalogów oraz oczywiście pakietu ppp.
Ręczna konfiguracja tych modemów działa sprawniej niż z ubudsl. System nie jest obciążony dodatkowymi demonami.
Używam sagema i opis z gotowymi pakietami działa we wszystkich dystrybucjach bazujących na Debianie. Na innych dystrybucjach tylko kopiuję firmware i ręcznie zmieniam odpowiednie pliki.
Edit:
ilin, winnetou, macie wyjaśnienie:
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?p=53966#53966
Firmware nie wrzucałem ręcznie. Chodziło o zmianę pliku UbuDSL opowiadającego za rozpoznawanie systemu i zmiane pliku z nazwa Debiana na czas instalacji.
Robilem juz internet na Debianie za pomoca poradnika z forum, ale konfigurowalem internet dla znjomej zielonej w sprawach Linuksowych i wszystko mialo byc "klikalne". Terminal odpadal z wiadomych wzglezdow.
Robilem juz internet na Debianie za pomoca poradnika z forum, ale konfigurowalem internet dla znjomej zielonej w sprawach Linuksowych i wszystko mialo byc "klikalne". Terminal odpadal z wiadomych wzglezdow.
Ja wam powiem tyle, że gdyby nie UbuDSL, to bym nie miał połączenia z internetem. Mam net24 z modemem ST 330. Korzystałem z 2 poradników z tego forum (Neo na ST 330 i Net24/Neo na Sagemie) oraz z kilku innych (m. in. Net24 na ST330, ale nie działało, bo ten poradnik był przeznaczony na inną dystrybucję). Firmware modemu się zainstalowało, ale cały czas miałem problemy z łączeniem się z internetem. Udało się dopiero dzięki UbuDSL. No ale odkąd go zainstalowałem pojawiły się problemy z KDE, ale to nie ważne.
Jestem początkującym użytkownikiem, więc dla mnie ten program się przyda.
Jestem początkującym użytkownikiem, więc dla mnie ten program się przyda.
A teraz przeanalizuj to co zainstalowało się razem z Ubudsl. Porównaj z opisami ręcznej instalacji. Ubudsl to nic innego jak te same opisy ubrane w graficzny interfejs z dodatkowymi elementami, które mogą powodować chociażby wspomniane problemy z KDE.modry pisze:Firmware modemu się zainstalowało, ale cały czas miałem problemy z łączeniem się z internetem. Udało się dopiero dzięki UbuDSL. No ale odkąd go zainstalowałem pojawiły się problemy z KDE, ale to nie ważne.