[+] UbuDSL pod Lenny - potrzebny link

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Buker, należy Ci się... ale tego nie powiem głośno co. Modemy te działają dosłownie z przysłowiowego palca.
Jeden i drugi wymaga tylko plików firmware i pakietu ppp z zależnościami. Uruchamia się obydwa korzystając z płytki netinstall Debiana. Do sagema są nawet gotowe paczki firmware i skryptu służącego do nawiązania połączenia. Thomson jest modemem który był jako pierwszy przystosowany do pracy pod Linuksem i wymaga skopiowania tylko trzech plików do odpowiednich katalogów oraz oczywiście pakietu ppp.

Ręczna konfiguracja tych modemów działa sprawniej niż z ubudsl. System nie jest obciążony dodatkowymi demonami.

Używam sagema i opis z gotowymi pakietami działa we wszystkich dystrybucjach bazujących na Debianie. Na innych dystrybucjach tylko kopiuję firmware i ręcznie zmieniam odpowiednie pliki.

Edit:
ilin, winnetou, macie wyjaśnienie:
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?p=53966#53966
Awatar użytkownika
Buker

Post autor: Buker »

Nie posiadam plytki od neostrady i aktualnie jestem na etapie poszukiwania plikow dla Speedtoucha rev.4
fnmirk
Senior Member

Buker, szukasz problemów tam gdzie ich nie ma. Na płytce do neostrady nie ma nic wartego szukania. To co jest potrzebne masz na forum. Różnicy między tymi modemami osobiście nie widzę żadnej. Obydwa działają bardzo dobrze.
Awatar użytkownika
Buker

30 minut walki z UbuDSL dla Ubuntu 8.10, zmiana paru pliczków i internet chodzi, aż miło.
Dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam.
fnmirk
Senior Member

A teraz, w ramach pracy domowej po godzinach, porównaj to z opisem konfiguracji modemu dostępnym na forum.
Awatar użytkownika
Buker

Firmware nie wrzucałem ręcznie. Chodziło o zmianę pliku UbuDSL opowiadającego za rozpoznawanie systemu i zmiane pliku z nazwa Debiana na czas instalacji.
Robilem juz internet na Debianie za pomoca poradnika z forum, ale konfigurowalem internet dla znjomej zielonej w sprawach Linuksowych i wszystko mialo byc "klikalne". Terminal odpadal z wiadomych wzglezdow.
modry

Post autor: modry »

Ja wam powiem tyle, że gdyby nie UbuDSL, to bym nie miał połączenia z internetem. Mam net24 z modemem ST 330. Korzystałem z 2 poradników z tego forum (Neo na ST 330 i Net24/Neo na Sagemie) oraz z kilku innych (m. in. Net24 na ST330, ale nie działało, bo ten poradnik był przeznaczony na inną dystrybucję). Firmware modemu się zainstalowało, ale cały czas miałem problemy z łączeniem się z internetem. Udało się dopiero dzięki UbuDSL. No ale odkąd go zainstalowałem pojawiły się problemy z KDE, ale to nie ważne.

Jestem początkującym użytkownikiem, więc dla mnie ten program się przyda.
fnmirk
Senior Member

modry pisze:Firmware modemu się zainstalowało, ale cały czas miałem problemy z łączeniem się z internetem. Udało się dopiero dzięki UbuDSL. No ale odkąd go zainstalowałem pojawiły się problemy z KDE, ale to nie ważne.
A teraz przeanalizuj to co zainstalowało się razem z Ubudsl. Porównaj z opisami ręcznej instalacji. Ubudsl to nic innego jak te same opisy ubrane w graficzny interfejs z dodatkowymi elementami, które mogą powodować chociażby wspomniane problemy z KDE.
modry

Post autor: modry »

Próbuję przeanalizować - patrzę, co zawierają pliki konfiguracyjne, ale od czasu aktualizacji kernela wystko jest "cacy", dlatego nie chcę na razie niczego zmieniać.
ODPOWIEDZ