motywy

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
fanatico
Beginner

motywy

Post autor: fanatico »

Jak ustawić motywy które pobieram na stale?.Dzisiaj mnie naszło na zmiane designu ;-) , tylko mam małe problemiki.Moze napisze jak ja robię:
Wpisuje w konsoli

Kod: Zaznacz cały

superkaramba
i pokazuje mi się okno z tytułem motywy superkaramba.Są dwie możliwości - pobierz motyw i otwórz lokalny motyw.Ja wybieram pobierz i mam możliwośc zainstalowania motywów(z kaczyńskim jest the best) :-P .Instaluje i ustawiam na pulpicie.po restarcie x'ów nie mam już tego motywu a chciałby na stałe.Jest na to jakiś sposób?.
Kaka'
Senior Member

Post autor: Kaka' »

hmm, dodaj superkarambę do autostartu KDE.
mlyczek
Junior Member

Post autor: mlyczek »

Uruchom Superkarambę przez menu KDE (KMenu --> Narzędzia --> Pulpit --> Superkaramba). Pojawi się ikonka nibieska w tacce systemowej. Gdy na nią klikniesz otworzy Ci się to samo okno, o którym mówiłeś.

Ja instalowałem motywy superkaramby tak, że z kde-look.org ściągałem je na dysk i później otwierałem w tym okienku (Otwórz lokalny motyw). Nie wyłączałem superkaramby przy wyłączaniu kompa i jak uruchomiłem go ponownie to razem z KDE uruchamiała się superkaramba.
velmafia
Member

Post autor: velmafia »

fanatico, z tego co pamiętam, możesz ustawić w autostarcie pewne magiczne linijki, które za pomocą karamby będą otwierać wybrane motywy. karambą bawiłem się dawno i nie pamiętam jak dokładnie szło to "zaklęcie", al to było jakoś tak:

superkaramba scezka/do/motywu

myślę że

man superkaramba
powinno pomóc ;)

aloha
mlyczek
Junior Member

Post autor: mlyczek »

Nie ma takiej potrzeby. Jak uruchomisz superkarambę i pootwierasz motywy i nie zamkniesz jej ręcznie tylko po prostu wyłączysz kompa to powinna ona uruchomić się przy starcie KDE razem ze wszystkimi motywami. (Tak u mnie to działało, nie miałem nigdzie wpisów). Chyba, że masz ustawione, że KDE zawsze startuje czyste, a nie tak jak w poprzedniej sesji. Wtedy trzeba by poszukać gdzie te wpisy zrobić.
velmafia
Member

mlyczek, tak, zgadzam się, ale z tym zapamiętywaniem sesji w KDE jest różnie, np. jeśli wyłączysz system przez:

shutdown -h now
wtedy sesja nie ostanie zapamiętana i będzie trzeba jeszcze raz ustawiać karambę.

zresztą z karambą podobnie, bo nie wszystkie motywy są przez nią zapamiętywane, tzn. nie które motywy po zrestartowaniu karamby znikają z jej menu, nie wiem czemu, bo zainstalowane są cały czas. dlatego IHMO lepiej jest ustawić te parę magicznych linijek i nie martwić się w jaki sposób wyłączysz PC'ta, ani o to czy motywy zostaną w menu.

aloha
fanatico
Beginner

Nom właśnie nie działa - tzn nie startuje mi żaden motyw - tylko że ja ręcznie ich nie ściągałem na dysk . Nawet jak ściągnąłem to jak chciałem wyszukać ten motyw to mi pokazywało tak jak by go nie było - tzn pokazywał mi tylko katalogi , ale pliku do otworzenia nie znalazłem.Najlepsze jest to że w superkarambie nie mam już tych motywów do ustawienia które wcześniej pobrałem i które wcześniej już ustawiałem.Po odpaleniu kompa ponownie po prostu zniknęły :-P .Jak wchodzę w motyw który wcześniej miałem w karrambie to mi pokazuje zaznaczony zielony "znaczek" i tylko mogę Szczegóły zobaczyć - juz nie mam instaluj.Może dlatego że uż go zainstalowałem , ale nie wiem jak go teraz ponownie otworzyć :shock:
velmafia
Member

fanatico, przeszukaj drzewo katalogów w poszukiwaniu tych motywów, np za pomocą find, lub konquerora.
a najlepiej przeczytaj manuala do karamby.
fanatico
Beginner

Oki rozumiem , znajdę te motywy i dodam te magiczne linijki - ale i tak nie mam wcześniej zainstalowanych motywów - np z Kaczyńskim już nie mogę sobie ustawić bo go po prostu nie ma :-|
velmafia
Member

fanatico pisze:Oki rozumiem , znajdę te motywy i dodam te magiczne linijki - ale i tak nie mam wcześniej zainstalowanych motywów - np z Kaczyńskim już nie mogę sobie ustawić bo go po prostu nie ma :-|

nie ma go tylko w menu karamby, ale w systemie jest, a ta magiczna linijka go odpali, ale nie jestem pewny co do składni tej linijki, więc polecam manual ;)
ODPOWIEDZ