Przyczyna problemu
Zmieniłem fabryczny układ partycji:
- - partycję systemową z Windowsem Vistą (C:\ - pierwsza, podstawowa) zmniejszyłem do 50GB i przesunąłem o 1MB na początek dysku,
- partycję rozszerzoną powiększyłem do 233GB (całe wolne miejsce, które zostało).
Opisane niżej działania, jak się później okazało - byłyby całkowicie zbędne gdybym od razu przeszedł do naprawy programu rozruchowego za pomocą Recovery CD z Windowsem Vistą (około 120MB).
Próbowałem przywrócić system do stanu fabrycznego za pomocą programu producenta laptopa, Lenovo One Key Recovery, ale nie dało się (przez to, że ingerowałem w układ partycji). Miałem komunikat, że jest za mało miejsca na dysku twardym, ale przed tym partycję C całkowicie wyczyściło.
Jeżeli chce się korzystać z opcji przywrócenia stanu fabrycznego to nie wolno zmniejszać rozmiaru partycji systemowej.
Usunąłem partycje C i D i zrobiłem jedną dużą. Ponownie spróbowałem przywrócić system do stanu fabrycznego. Ale ta aplikacja (wywoływana za pomocą specjalnego przycisku w laptopie, gdy jest on wyłączony) już nie chciała się włączyć. Za pomocą GParted ustawiłem dla ,,partycji recovery'' flagę ,,boot'' i z niej wystartowałem komputer. Po wystartowaniu programu do odzyskiwania udało się przywrócić stan fabryczny systemu operacyjnego. No i znowu stan wyjściowy - Windows Vista nie startuje. Więc zmieniłem znowu partycje tak jak chciałem na początku. Tylko z jedną różnicą, bo GParted po utworzeniu partycji rozszerzonej nie potrafił wewnątrz niej stworzyć jednej dużej partycji logicznej ntfs. To zrobiłem jedną dużą partycję podstawową zamiast partycji rozszerzonej.
¦ciągnąłem Recovery CD z Windowsem Vistą z odnośnika podanego przez budzigniewa. Uruchomiłem komputer z tego CD. Później wybrałem coś w stylu "Napraw ten komputer". Windows Vista z tej płytki wykryła sama uszkodzenie programu rozruchowego i zapytała czy chcę to naprawić. Ponownie uruchomiłem komputer. Naprawa się udała. Od razu zrobiłem kopię zapasową systemu oraz startowe dyski odzyskiwania Windows (wyszły mi dwie płyty DVD) programem od producenta laptopa. Podmieniłem kopię fabryczną z partycji ,,recovery'' na własną.
Ważne jest aby koniecznie nadać tej kopii nazwę factory.wsi.
Stara kopia fabryczna już i tak stała się bezużyteczna, ponieważ partycja C została znacznie zmniejszona. Ustawiłem flagę ,,hidden'' dla partycji ,,recovery'', aby nie była widziana z poziomu Windowsa Visty.
A wystarczyło jedynie po pierwszej edycji układu partycji naprawić program rozruchowy Windowsa Visty.
Jeszcze raz dziękuję za pomoc. Mam nadzieję, że przyda się to komuś w przyszłości.