Kiesze

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
rosio

Kieszeń na dysk a format partycji

Post autor: rosio »

Witam.

Ostatnio zaopatrzyłem się w kieszeń zewnętrzną na dysk 2,5" i zastanawia mnie w jakim formacie pików sformatować dysk aby mógł być rozpoznawany przez wszystkie systemy operacyjne (w tym Windows) i aby można było na nim zapisywać. Teraz mam sformatowane jako ntfs i oczywiście o ile jest fajnie na Windowsie to pod Linuksem jest gorzej (nie można zapisywać). Wiem że można wkompilować w jądro możliwość zapisu na ntfsie ale ale przecież nie będę kompilował każdemu kto chce podłączyć moją kieszeń i ma Linuksa.
kiko80
Beginner

Post autor: kiko80 »

Przecież na każdym standardowym jajku idzie zapisywać na ntfs jak nie to instalujesz ntfs-3g + edycja fstaba i masz zapis/odczyt
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

rosio, pomyśl i poszukaj a znajdziesz rozwiązanie na forum, które aż się prosi w takiej sytuacji.
rosio pisze:ale przecież nie będę kompilował każdemu kto chce podłączyć moją kieszeń i ma Linuksa.
U praktycznie każdego możesz uruchomić Linuksa z cdromu.
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?p=64735#64735
Awatar użytkownika
michnik
Beginner

Post autor: michnik »

Może to mało eleganckie i pewnie zdrowo niewygodne ale możesz zrobić na partycji po 32Gb z systemem plików FAT32.

Linux odczyta te partycje bez mrugnięcia okiem, Windows również i po temacie.
budzigniew

Post autor: budzigniew »

Nie, zdecydowanie nie. O wiele lepszym rozwiazaniem jest ntfs-3g i nie trzeba nic kompilowac.
ODPOWIEDZ