Radeon 9100 akceleracja nowe j

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
Mistrig

Radeon 9100 akceleracja nowe jądro

Post autor: Mistrig »

Witam
Mam problem z akceleracją na radeonie 9100 na nowych jądrach 2.6.29 i 2.6.30, mianowicie jest ona strasznie powolna jakieś 64fps na teście po komendzie glxgears -display natomiast kiedy włącze starsze jądro 2.6.26 to wszystko jest w porządku i na powyższym teście mam 2000fps'ow, oczywiście problem nie tkwi w samych liczbach tylko w tym że nie mogę oglądać filmów o grach nawet nie wspominając.
sigo
Junior Member

Post autor: sigo »

Prawdopodobnie nie masz modułu dla nowszego kernela. O ile się nie mylę, można go ręcznie zbudować. Potrzebne będzie do tego modules-assistant.
AdeBe
Junior Member

Post autor: AdeBe »

A z tego co ja wiem, to nowsze sterowniki ATI nie obsługują już takich kart jak 9100, a te starsze nie dadzą się skompilować pod nowszymi jajkami. Zostaje tylko otwarty sterownik.
Wrzuć zawartość /var/log/Xorg.0.log
Mistrig

Naturalnie sterowniki są otwarte.
Tutaj znajduje się log
Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator

Post autor: Rafal_F »

Też miałem podobny problem po aktualizacji jądra i pomogło zainstalowanie pakietu firmware-linux który zawiera jakiś nowy CP microcode do wszystkich układów Radeon. Z tego co wiem człowiek który rozwija otwarte sterowniki miał się postarać o umieszczenie tego w jądrze linuxa, ale jakoś chyba nie wyszło.
PS. Jest to chyba pakiet "zamknięty".
Mistrig

Dzięki faktycznie pomogło wprawdzie skoczyło "tylko" do ~1100fps, ale lepsze to niż 64.
Przy okazji, miałeś może kiedyś problem z fioletowym ekranem zamiast filmu przy wybraniu wyjścia xv?
Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator

Post autor: Rafal_F »

XV zawsze działało u mnie prawidłowo.
ODPOWIEDZ