Poszukuję jakiegoś programu, który umożliwiłby naprawę pliku ODF (konkretnie odt, czyli OpenOffice Writera). Może być też program do naprawy plików zip (bo to to samo) lub doc, bo i w tym formacie mam ów nieszczęsny plik zapisany. Problem, że obecnie obie kopie są zniszczone. Programy pod windows na linuksie nie dają sobie z nimi rady. Nie mogę też rozpakować pliku odt, zatem ręczna jego modyfikacja nie wchodzi w grę.
Wszelkie sugestie mile widziane (raczej program natywny dla linuksa; to co znajduję w sieci jest praktycznie wyłącznie pod Windows).
Z góry dzięki.
Naprawa plików zip, ODF lub doc
-
pavbaranov
- Senior Member
Spróbuj tak:
Utwórz podobnej wielkości plik odf i porównaj go w jakimś edytorze (może być vim) z uszkodzonym plikiem.
Spróbuj zamienić uszkodzone fragmenty pliku na te z dobrego. Powinno się udać po którejś próbie odtworzyć plik. Nie wiem jak zachowa się format odf czy doc ale w taki sposób naprawiałem pdfy.
Utwórz podobnej wielkości plik odf i porównaj go w jakimś edytorze (może być vim) z uszkodzonym plikiem.
Spróbuj zamienić uszkodzone fragmenty pliku na te z dobrego. Powinno się udać po którejś próbie odtworzyć plik. Nie wiem jak zachowa się format odf czy doc ale w taki sposób naprawiałem pdfy.
-
pavbaranov
- Senior Member
fnmirk, Spróbuję. Gorzej, bo - plik sprzed roku i nie pamiętam jakiej mógł być wielkości.
Hardiel, Taaaa.... i jeszcze do tego kupić MS Windows? Nie używam, nie mam Windowsów, a sam virtualbox raczej nie da rady
Przy okazji - programy działające w Windows uruchomione poprzez wine działają wprawdzie prawidłowo, jednakże odzyskane pliki były praktycznie zerowej wielkości (np. 512B).
Hardiel, Taaaa.... i jeszcze do tego kupić MS Windows? Nie używam, nie mam Windowsów, a sam virtualbox raczej nie da rady
-
pavbaranov
- Senior Member
Oświeć, bo nie wiem. Szukanie w internecie daje co najmniej dziwne efekty (np. eksperymentalny samochód armii filipińskiej albo keyboard Casio itp.).Hardiel pisze:Od czego jest MX8
A na samym virtualboksie, bez zainstalowanego, emulowanego systemu, jakoś nie potrafię uruchomić czegokolwiek
Póki co nie potrzeba żadnego klucza itp. Używam na VM i działa idealnie.WindowsMX 8 by MalcolmX
Ósma już wersja najpopularniejszej modyfikacji systemu operacyjnego dla komputerów PC. Nacisk w tej wersji został położony na trzy istotne aspekty które budzą obawy w przypadku modyfikowanych instalacji, są nimi wydajność, stabilność oraz zgodność ze sprzętem oraz oprogramowaniem. Poparty moim, jak i osób współpracujących ze mną w tej edycji osób, doświadczeniem – Windows MX 8 daje najwyższą gwarancję bezproblemowej pracy na Twoim komputerze. Edycja ta, przed wydaniem została poddana najbardziej szczegółowym testom do tej pory. Wykluczając tym samym wszelkie możliwe niedociągnięcia. Zintegrowano niepublikowaną do tej pory wersję mojej paczki sterowników trybu tekstowego dla pamięci masowych, gwarantuje to, że system zainstaluje się na najnowszych konfiguracjach, bez spotykanych do tej pory BSOD, czyli tzw Niebieskich ekranów śmierci.
-
pavbaranov
- Senior Member