[+] linijka b

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
Wlodek

[+] linijka błędu przy starcie systemu - FAM is not running

Post autor: Wlodek »

Witam serdecznie.
Przy starcie systemu widzę linijkę:

Kod: Zaznacz cały

FAM is not running - failed
Czy mógłbym się czegoś od Was specjalistów dowiedzieć. Czy to jest jakiś błąd? W następnej linijce jest napisane:

Kod: Zaznacz cały

starting alternative file system monitor
Może jakieś linki dostanę od Was. Jeśli to błąd to czy to ma wpływ na działanie mojego Debiana?

Dziękuję za pomoc.
yantar
Member

Post autor: yantar »

Fam monitoruje system plików i dba o wyświetlanie aktualnej zawartości folderów. (bez takiego monitora nie ma automatycznej aktualizacji np. po przekopiowaniu pliku do innego folderu)
Fam jest wycofywany na rzecz innego monitora o nazwie gamin. Sprawdź który z nich masz zainstalowany. Może to tylko jakis stary wpis po famie został.
Awatar użytkownika
Shiver25

Post autor: Shiver25 »

Mialem ten sam problem, Na forum wyczytalem ze teraz gamin bedzie standardem, dlatego go zainstalowalem. Fam zostal odinstalowany i teraz nie ma tego bledu dot. fam

Pozdrawiam
Wlodek

Post autor: Wlodek »

To prawda miałem FAM-a zainstalowanego. W synapticu zaznaczyłem gamin i zainstalowałem. Automatycznie odinstalował się FAM i teraz jest już ok.

Dziękuję za pomoc. Miłego weekendu.
Awatar użytkownika
raven18
Beginner

Post autor: raven18 »

Może i będzie standardem ale do obecnie zainstalowanego FAMa nie ma nic do rzeczy. Problem powstał po aktualizacji i wystarczy cofnąć pakiet do starszej wersji (albo zainstalować gamina :-)
button
Beginner

Post autor: button »

Dokładnie błąd zaczął pokazywać się po aktualizacji, ale pomimo tego fam działa bez zarzutów. Czego nie mogę powiedzieć o gaminie. Po instalacji(zastąpił fama), za nic nie chciał się uruchomić, później jeszcze cyrki z zależnościami przy przywracaniu fama. Lepiej cofnąć paczkę i mieć spokój.
Misiek440

Post autor: Misiek440 »

Ja tam problemów z gaminem nie mam, a na drugim komputerze testowałem i aktualizacja przebiega pomyślnie jeżeli nie wykonujemy jej z załadowanym środowiskiem graficznym.
ODPOWIEDZ