xorg 1.6 z Sida (amd64) - czy u was też nie dzia

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
giaur
Member

xorg 1.6 z Sida (amd64) - czy u was teŻ nie działa?

Post autor: giaur »

Witam.

Posiadam Sida amd64, grafika nvidia 7300GT, kernel 2.6.29.1. Wlasnie przed chwila, po rytunowej juz codziennej aktualizacji systemu zauwazylem, ze xorg zaktualizowal sie do wersji 1.6. Oczywiscie zainstalowalem ponownie sterowniki nvidia... i ku mojemu zaskoczeniu, po restarcie nie dalo sie w zaden sposob uruchomic trybu graficznego - caly czas byly komunikatu o braku modulow freetype i type1.

Myslac, ze w nowym xorgu te moduly nie sa juz potrzebne, usunalem wpisy im odpowiadajace z pliku xorg.conf - niestety nic to nie pomoglo - X-y i tak nie wstaly, a w logu nie bylo zadnych bledow.

Wiec ostatni krok - dpkg-reconfigure i jeszcze wieksze zaskoczenie - o nic nie zostalem zapytany, a utworzyony xorg zawieral tylko sekcje "configured video device" (tylko ta jedna linijka). Ale nawet w tym wypadku X-y nie chcialy wstac - tak jak poprzednio, w logu czysto.

Wychodzi wiec na to, ze panowie od xorga przyszykowali nam kolejna rewolucje, tyle ze jak na razie znow wyglada na to, ze ktos chcial dobrze a wyszlo jak zawsze - u mnie nowego xorga nie da sie uzywac w zaden sposob.

Chcac nie chcac cofnalem xorga do wersji testing... Czy u was tez nowy xorg nie dziala?
Awatar użytkownika
iria
Junior Member

Post autor: iria »

Winny, zapewne jest pakiet xserver-xorg-core, którego wersja 1.6.2RC została wrzucona nagle, pare dni temu do sida. Pewnie na 1.6.1. wszystko działało dobrze, niestety nie widzę jej już w repozytorium. Najwidoczniej deweloperzy Debiana stawierdzili, że nie będą czekać na Nvidie.

Próbowałeś z najnowszymi sterownikami Nvidii?
giaur
Member

Hm najnowsze stery nvidii nie chca u mnie dzialac. Po instalacji xorg nie wstaje - krzyczy, ze nie zgadza mu sie wersja modułu jądra (.44) z wersją sterownika. Musiałem więc znów zainstalowac sterowniki w wersjii 44. Całkowita deinstalacja i reinstalacja sterowników powodowała ten sam problem.

W zasadzie nie wiem czy to problem nvidii, bo na standardowych sterownikach tez xorg nie wstaje - oczywiscie po usunieciu sterownikow nvidia.

No coz poczekamy kilka dni i zobaczymy czy cos sie poprawi. Dobrze ze w razie czego mozna cofnac problematyczny pakiet do testing, gdyby nie to byloby niemilo
Awatar użytkownika
otypoks
Beginner

Post autor: otypoks »

na xorgu 1.6.1.901-2(experimental?) 180.60 powinny działać
gielo
Beginner

Post autor: gielo »

U mnie w Sidzie amd64, aktualizowanym na bieżąco + NVIDIA 9400GT i binarne sterowniki NVIDII, wszystko śmiga bez problemu.

Tzn. niby coś dziwnego jest bo przy startowaniu kde pojawiają się jakieś śmieci na ekranie ale już po uruchomieniu wszystko gra i buczy. Nie wiem czy to wina samego kde 4.2, xorga czy też sterowników nvidi. W sumie mnie to nie przeszkadza bo ważne, że po starcie kde już wszystko jest dobrze.
Misiek440

Post autor: Misiek440 »

Chciałbym się dołączyć do pytania u mnie występuje ten sam problem co u kolegi gielo. Podczas startu ekran dwa razy mruga (jak przy zmianie rozdzielczości) ale zamiast czarnego ekranu jest tam kupa śmieci z pulpitu.

Mam tak od początku i w sumie nie bardzo mi to przeszkadza, ale bardzo niechlujnie to wygląda dla kogoś kto pierwszy raz widzi Linuksa. Czasami też są lekkie problemy podczas pracy systemu, że gdzieś przez 2-3 sekundy zostaje obramowanie po oknie lub coś podobnego. Jak w wrócę do domu to wkleję xorg.conf.

Moja karta to gigabyte 9600GT, procesor Celeron 3,06. Zazwyczaj podczas pracy systemu śmieci zostają jak procesor jest znacznie przeciążony, choć nie jest to regułą. Pracuje na Debianie Squeeze z Kde4.x. Sterowniki to najnowsza Nvidia kompilowana według poradnika z forum.
giaur
Member

Obecnie mam pakiet xsever-xorg-core w wersji 1.6.2-1 z Sida, kernel 2.6.30 i najnowsze sterowniki nvidia. Wszystko działa bez najmniejszego problemu. Karta Gigabyte Nvidia 9300 GT
Misiek440

Post autor: Misiek440 »

wklejam xorga

Kod: Zaznacz cały

# nvidia-xconfig: X configuration file generated by nvidia-xconfig
# nvidia-xconfig:  version 1.0  (buildmeister@builder63)  Wed May 27 03:15:36 PDT 2009

Section "ServerLayout"
    Identifier     "Layout0"
    Screen      0  "Screen0"
    InputDevice    "Keyboard0" "CoreKeyboard"
    InputDevice    "Mouse0" "CorePointer"
EndSection

Section "Files"
EndSection

Section "Module"
    Load           "dbe"
    Load           "extmod"
    Load           "type1"