Witam wszystkich.
Dopiero co zainstalowałem Squeeze na komputerze. Problem w tym, że nie mogę go uruchomić. GRUB po raz kolejny (wcześniej po instalacji wersji stabilnej było to samo) źle przypisał numery dysków twardych, dlatego ani Windows ani Debian nie mogą ruszyć. Druga sprawa to taka, że chciałem się z wysokości Windowsa dostać na partycje Linuksa. Najpierw Total Commander power pack, który uparcie twierdzi, że partycje są puste. Ten sam problem jest po zamontowaniu partycji ext3 w Windowsie poprzez Paragon Mount Everything. Partycja główna / oraz /home są puste podczas przeglądania ich zawartości przez wspomniany program. Windows proponuje tylko ich formatowanie.
Wie ktoś o co tu chodzi?
[Dodano: 2009-07-24, 21:56]
Nie to, żebym się jakoś stresował, ale chciałbym już przejść do konfiguracji systemu. Naprawdę nikt nie ma żadnych pomysłów?
Niepoprawne ustawienia GRUB-a, puste partycje - Squeeze
Tak. Jakbyś się zastosował do ogólnie znanej zasady wcześniejszego przejrzenia forum to miałbyś już problem dawno rozwiązany.Ridd pisze:Wie ktoś o co tu chodzi?
Np. jest taki temat przyklejony: Dystrybucje "narzędziowe" live-cd
Pobierasz sobie obraz iso jednej z podanych dystrybucji i nagrywasz na płytkę cd.
Polecam:
SystemRescueCD - uniwersalna i najlepsza dystrybucja tego typu, prawdziwy niezbędnik.
I przy jej pomocy sprawdzasz to co namieszałeś sobie na dysku. Jak korzystać z dystrybucji typu livecd można się dowiedzieć na stronie domowej lub na tym forum.