Obs

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
giaur
Member

Obsługa protokołu MTP w KDE4

Post autor: giaur »

Witam,

Po podłączeniu mojego samsunga do usb mogę w nim przeglądać pliki zarówno z telefonu jak i z karty pamięci, ale tylko w Nautilusie pod Gnome.

Wygląda to tak:

gphoto2://[usb:001,004]/ - i widac dwa katalogi store_00010001 oraz store_00010002. Działam w KDE4, ale mam tez gnome, które zajmuje się obsługą tego.

Niestety nie znalazlem sposobu, aby dostać się do tych katalogów używając narzędzi z KDE4 - ani w Konquerorze, ani w Dolphinie nie da się tego zrobić.
Na moim laptopie mam tylko KDE4 i nie zamierzam jeszcze instalować połowy gnome - czy jest w ogóle jakakolwiek obsługa protokołu MTP w KDE4?? Jeżeli włącze telefon w laptopie bez Gnome, a tylko z KDE4 to nic się nie dzieje.
Awatar użytkownika
iria
Junior Member

Post autor: iria »

Nie jestem pewien, czy mój telefon, a mam SE K800i, łączy się przy użyciu MTP, ale wystarczy go podłączyć kabelkiem USB i w Dolphinie pojawiają się do zamontowania telefon jak i karta pamięci.
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

Nautilus, prawdopodobnie korzysta z MTP poprzez gphoto2/URIs. Z tego co widzę, protokół w linuksie jest obsługiwany przez dwie biblioteki: libmtp (niekiedy z jakimś numerem na końcu; ja mam np. libmtp8) lub libgphoto2. Nie udało mi się znaleźć programu KDE4, który w swoich zależnościach ma libmtp (za wyjątkiem np. Amaroka, ale to Ci niewiele da). Jest paczka mtp-tools, ale to zdaje się są wyłącznie narzędzia konsolowe. Pod Qt4 natomiast chodzi programik Qlix (stronkę masz tu: http://qlix.berlios.de/?page_id=5 ) Jest jeszcze coś takiego jak MTPfs, ale to również nie ma interfejsu KDE4 (http://www.adebenham.com/mtpfs/ ). Zatem - chyba jedyne rozwiązanie, jeśli nie natywne w KDE4, to przynajmniej korzystające z Qt4 - to ów Qlix. Spróbuj też poszukać na forach (szczególnie tych deweloperskich) związanych z Konquerorem/Dolphinem - może jakaś wtyczka obsługuje MTP.
ODPOWIEDZ