Witam.
Czy podczas instalacji z płyty można wybrać docelowe jądro jakie ma być zainstalowane (chodzi mi o instalację starszego jądra, lub próbę instalacji jądra dla i386 zamiast dla i686), ewentualnie instalacja z bieżącej płyty (może netinstall) ze starszym jądrem (żeby udałoby się pominąć samodzielną kompilację), bo nie jestem zbyt doświadczony i niestety nieopacznie rozłożyłem starszą instalację. Na poprzednim jaju udało mi się wszystko doprowadzić do porządku, a tutaj mam niestety problemy ze sprzętem.
Pozdrawiam.
Instalacja z p
Możesz doinstalować nowego (starego) kernela po instalacji systemu.
>>kernele dostępne w repozytoriach Debiana<<
>>kernele dostępne w repozytoriach Debiana<<
Dziękuje za odpowiedź, ale to niestety rodzi u mnie 3 kolejne pytania, podejrzewam że głupie.
- Podstawowe czy jest w ogóle różnica pomiędzy i386 a 686 pod względem obsługi sprzętu - problem dotyczył perypetii z atherosem i madwifi - albo dostępnych paczek (po dodaniu repozytorium itd. oczywiście). Pytam, bo stare jajo miało końcówkę i386 i wszystko poszło i działało bez zarzutu, potem zaktualizowałem, wskoczyło 686 i od tej pory nie mogę się z tym uporać żeby wszystko działo.
- Czy będę musiał z tych paczek to ręcznie kompilować? Próbowałem przez apt-get doinstalować linux-image-2.6-386, czy coś w tym stylu, ale miałem tylko 486 na liście no i czy to w ogóle ta sama paczka?
- Zanim uśmierciłem starą instalacje wszystko działało na jądrze dla i386, jeżeli teraz z i686 doinstaluje jądro ze źródeł, które dałeś to będzie dla i386 czy nie będę miał wpływu na ten wybór?
Jądro możesz zainstalować jakie chcesz. To co podałem to źródła, dostępne są też paczki z gotowymi, skompilowanymi kernelami. Kompletnie nie znam się na WiFi, ale na Twoim miejscu próbowałbym uruchomić kartę na aktualnym kernelu zamiast brnąć w przeszłość.
Załóż temat dotyczący instalacji Twojej karty na obecnej wersji Debiana i zamieść w nim stosowne informacje o systemie i sprzęcie. Prawdopodobnie da się ją uruchomić także na nowszym kernelu.
Załóż temat dotyczący instalacji Twojej karty na obecnej wersji Debiana i zamieść w nim stosowne informacje o systemie i sprzęcie. Prawdopodobnie da się ją uruchomić także na nowszym kernelu.