[+] kopiowanie logów w czasie rzeczywistym na inny serwer
[+] kopiowanie logów w czasie rzeczywistym na inny serwer
Chciałbym kopiować logi w czasie rzeczywistym na inny serwer.
Demon na serwerze A tworzy trzy pliki log i do tych plików non stop coś zapisuje:
/var/log/demon/loga.log
/var/log/demon/logb.log
/var/log/demon/logc.log
Chciałbym mieć taką samą strukturę aktualizowaną na bieżąco na innym serwerze.
Próbowałem syslog-ng ale niestety wpisuje mi wszystko do jednego pliku co jest z kernela.
Niestety nie ma w tym pliku nic z konkretnego demona, nie mówiąc już o strukturze katalogów.
Proszę uprzejmie o sugestie.
Demon na serwerze A tworzy trzy pliki log i do tych plików non stop coś zapisuje:
/var/log/demon/loga.log
/var/log/demon/logb.log
/var/log/demon/logc.log
Chciałbym mieć taką samą strukturę aktualizowaną na bieżąco na innym serwerze.
Próbowałem syslog-ng ale niestety wpisuje mi wszystko do jednego pliku co jest z kernela.
Niestety nie ma w tym pliku nic z konkretnego demona, nie mówiąc już o strukturze katalogów.
Proszę uprzejmie o sugestie.
Proces uruchamiania nie powinien byc problemem. Gorzej z opoznieniem przy zapisie - program by robil "zwis" czekajac na zapis logow przez siec.darkwater pisze:Można by również podmontować katalog /var/log/demon/ via sshfs wprost z innej maszyny. Nie mam pojęcia jak by to jednak działało podczas procesu uruchamiania.
Tylko, że to rozwiązanie nie pozostawi kopii loga na maszynce z demonem.darkwater pisze:Można by również podmontować katalog /var/log/demon/ via sshfs wprost z innej maszyny. Nie mam pojęcia jak by to jednak działało podczas procesu uruchamiania.
Nie zarżnę, karty 1GB wpięte do tego samego gigabajtowego przełącznika.Stawi pisze:a sieci nie zarzniesz i tak? Nie lepiej rsync co kilka minut/godzin?
syslog-ng póki co okazuje się najlepszym rozwiązaniem.