Brak internetu po po

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
IgiKoval

Brak internetu po połączeniu z siecią

Post autor: IgiKoval »

Witam. Zamieszczam to w tym dziale, bo problem jest pewnie związany z software, ale nie jestem tego do końca pewien.
Otóż zdobyłem klucz WEP do jednej sieci lokalnej znalezionej na osiedlu. Niestety, kiedy próbowałem się podłączyć za pierwwszym razem, nie udało się. Za drugim podejściem zmieniłem adres MAC (albo przynajmniej tak mi się wydaje), na znaleziony snifferem, za pomocą:

Kod: Zaznacz cały

ifconfig wlan0 hw ether 00:1D:0F:EA:23:69
Nie dostałem żadnego błędu, więc wystukałem:

Kod: Zaznacz cały

iwconfig wlan0 essid "xxxx" key open 98:76:54:32:11
dhclient wlan0
I dhclient poinformował mnie o przydzieleniu ip. Myślę "sukces!", ale, gdy otworzyłem Iceweasela, okazało się, że połączenia z internetem jednak nie mam.
Co może być przyczyną niedziałania?
Awatar użytkownika
darkwater
Junior Member

Post autor: darkwater »

Otóż zdobyłem klucz WEP do jednej sieci lokalnej znalezionej na osiedlu.
Dostałeś w prezencie od administratora ? :)
IgiKoval

Nie, dostałem w prezencie od użytkowników - latało w powietrzu jakimś dziwnym cudem zbierane moją antenką. A gdy się nazbierało dużo takich propozycji, żebym ten klucz zobaczył, konsola do mnie przemówiła "Key found!".
Awatar użytkownika
darkwater
Junior Member

Proponuję przeszukać powietrze w poszukiwaniu latających odpowiedzi na Twoje pytanie. Podejrzewam że tutaj nikt ci nie odpowie, chakierze :)
Oczywiście zawsze możesz zapoznać się z literaturą i/lub tutorialami dot. budowy i funkcjonowania sieci. Osobiście na początek polecam Biblię TCP/IP - do znalezienia na warezach ;)
IgiKoval

Oj, chciałbym po prostu wiedzieć dlaczego mimo połączenia z AP nie mam dostępu do sieci.
Awatar użytkownika
darkwater
Junior Member

Zapytaj administratora tej sieci - może przy okazji czegoś się nauczysz. Nigdy nie wiadomo kiedy taka wiedza może się przydać ;)
IgiKoval

Zapomnij. To jakaś poważna firma jest - internet u nich drogi jak ,,cukierek'' i wolny jak ślimak.
Awatar użytkownika
darkwater
Junior Member

Poważna? Skoro wciąż stosują WEP to mocno dyskusyjna ta powaga. Ale zapewne prawników mają lepszych niż politykę bezpieczeństwa - tak więc radzę dać sobie spokój, albo bawić się dyskretniej, mniej publicznie.
IgiKoval

"Poważna" napisałem ironicznie. Moi sąsiedzi mają lepsze zabezpieczenia niż oni...
ODPOWIEDZ