FlashPlayer 10 Lenny AMD64 brak dost

Pomoc dotycząca instalacji systemu
Marek_7707

FlashPlayer 10 Lenny AMD64 brak dostępu do folderu

Post autor: Marek_7707 »

Pozdrawiam wszystkich.
Problem z instalacja FlashPlayer10. Wykonałem dwie próby.
  1. Pobrałem ze strony producenta paczkę libflashplayer10.0.22.87 linux-x86_64.so .tar.gz.
    Rozpakowałem na pulpicie i chciałem przenieść do /usr/lib64/iceweasel/plugins/
    Niestety brak dostępu do tego katalogu. Właścicielem jest root, zatem dlaczego nie ma okna, w którym jest prośba systemu o hasło administratora? Po wpisaniu hasła miałbym dostęp i prawo do przeniesienia tam paczki.
  2. Pobrałem paczkę z pomocą Synaptica z repozytorium, ale okazało się że paczka została zainstalowana w katalogu:

Kod: Zaznacz cały

/usr/lib64/
    zamiast do /

usr/lib64/iceweasel/plugins
    Próbowałem przenieść rozpakowaną paczkę: libflashplayer razem z kluczem pubkey.asc, niżej do katalogu iceweasel/plugins. Niestety brak dostępu do modyfikacji katalogu icewesel/plugins.
Jak rozwiązać ten problem?
P.s. Wypakowanie bezpośrednio paczki libflashplayer10.0.22.87 linux-x86_64.so .tar.gz. do katalogu /usr/lib64/iceweasel/plugins, nie da się. Brak uprawnień.

W przeglądarce nie ma możliwości wpisania ścieżki dostępu do biblioteki flasha.
Proszę o wskazówki, jak zmodyfikować ten katalog:

/user/lib64/iceweasel/plugins
Pozdrawiam i proszę o pomoc.
tmy123
Beginner

Post autor: tmy123 »

A nie prosciej to w konsoli zrobic spod roota?

cp /sciezka_do_pliku  /usr/lib64/iceweasel/plugins/
Marek_7707

Dziekuje za odpowiedz
tmy123 pisze:A nie prosciej to w konsoli zrobic spod roota?

cp /sciezka_do_pliku  /usr/lib64/iceweasel/plugins/
Zastosowalem sie do instrukcji, zgodnie z ktora wszystko powinno dzialac.
Rowniez ze wzgledow ambicjonalnych nie chce zrezygnowac z Instalacji poprzez Sinaptic-a.Po prostu jesli jestem w "ogrodku i witam sie z gaska" to musze sprawe doprowadzic do konca.
W ostatecnosci sprobuje poprzez konsole, ale przeciez sposob zgodny z instrukcja (wlasciwie dwiema) musi tez dzialac!
Problemem jest jak zmusic system do wklejenia paczek flasha do katalogu /plugins w przegladarce iceweasel.Jak mu wskazac uprawnienia administratora?
AdeBe
Junior Member

Post autor: AdeBe »

Marek_7707 pisze:Jak mu wskazac uprawnienia administratora?
Chodzi Ci o odpalenie programu z odpowiednimi prawami? Dla GNOME - gksu nautilus, dla KDE kdesu konqueror.
Odpalasz te komendy wciskająć Alt+F2, a następnie wklepujesz to co napisałem.
Ew. system wcale nie musi instalować pliku tam gdzie chcesz, wystarczy zwykłe dowiązanie.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Marek_7707, zerknąłbyś do jakiegoś poradnika o Debianie, a znajdziesz odpowiedź na swoje pytania. Jak korzystać z konta administratora, jak się na to konto logować, po co jest konto administratora itp. To wszystko jest już na tyle sposobów opisane.
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=6073
http://kaka.ovh.org/poradnik-debiana/
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?p=89342#89342

,,Debian reference'' najlepiej sobie wydrukuj.

Rozumiem lato i tym podobne historie ale warto wcześniej przejrzeć forum.
Marek_7707

AdeBe pisze:
Marek_7707 pisze:Jak mu wskazac uprawnienia administratora?
Chodzi Ci o odpalenie programu z odpowiednimi prawami? Dla GNOME - gksu nautilus, dla KDE kdesu konqueror.
Odpalasz te komendy wciskając Alt+F2, a następnie wklepujesz to co napisałem.
Ew. system wcale nie musi instalować pliku tam gdzie chcesz, wystarczy zwykłe dowiązanie.
Dziękuję AdeBe, sprawdzę to, czy w przeglądarce Iceweasel istnieje możliwość z paska narzędzi np. edycja wskazanie ścieżki do katalogu z bibliotekami FlashPlayera (bo ja nie widzę takich możliwości), czy tylko i wyłącznie spod konsoli?

Pozdrawiam i dziękuję za podpowiedź.
ODPOWIEDZ